Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές υδροδότησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές της υδροδότησης σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, πραγματοποίησαν το πρωί, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), μέλη της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών.

Παράλληλα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκο Παπαδάκη, προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

 

“Ο κ.Παπαδάκης μας διαβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι στο εξής να μην γίνεται διακοπή νερού σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πολίτες με τέτοιο πρόβλημα, όπως μακροχρόνια άνεργοι, θα μπορούν να πηγαίνουν με το εκκαθαριστικό τους στην εταιρεία, ώστε να προχωρά άμεσα την επανασύνδεση. Πάντως, δεν εφησυχάζουμε γιατί πρόκειται απλά για μια προφορική δέσμευση, ενώ στην πράξη η μη διακοπή του νερού σε άτομα με προβλήματα θα έπρεπε να διασφαλίζεται ακόμη και με νόμο του κράτους. Μέχρι να εξασφαλίσουμε πραγματικές δεσμεύσεις δεν αποκλείουμε νέες κινητοποιήσεις” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κτενάς, μέλος της Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο τον τελευταίο μήνα έχουν περιέλθει σε γνώση της επιτροπής, μέσω καταγγελιών πολιτών, περίπου 10-15 περιπτώσεις διακοπής νερού.

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων της Τούμπας, ενώ στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Αμπελοκήπων η καθιερωμένη γενική συνέλευση της Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών, προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

 

Ερωτηθείς δε, ποια είναι η άποψή του για τα κοινωνικά τιμολόγια της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι για μια οικογένεια με μηδενικό εισόδημα, το να τής παρασχεθούν εκπτώσεις και ρυθμίσεις οφειλών δεν βοηθάει.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπαδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια της ΕΥΑΘ περισσότεροι από 4000 καταναλωτές, επί συνόλου 510.000 υδρόμετρων, προκειμένου να επωφεληθούν από τις μειώσεις 50%, που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μέχρι το τέλος του 2015 στα τιμολόγια για τρίτεκνους, υπερήλικες και άτομα με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια άνεργους. Σε περίπτωση ανεξόφλητων οφειλών, λόγω οικονομικής αδυναμίας, μπορεί να γίνει διακανονισμός της οφειλής σε μέχρι 36 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 50 ευρώ. Αν το χρέος είναι σχετικά μικρό (π.χ., της τάξης των 200 ευρώ) μπορεί να γίνει διακανονισμός για χαμηλότερη μηνιαία δόση. Στην περίπτωση που ο καταναλωτής βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση που ακόμη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε η υπόθεση μπορεί να περάσει από συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω διευκολύνσεις.