Συμφωνία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία

Συμφωνία για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου υπεγράφη μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού του ουκρανικού στρατού.

«Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων απ’ όλη τη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ροζμάζνιν.

 

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό θα ξεκινήσει ήδη από σήμερα, ο Ροζμάζιν εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο.

 

Από την πλευρά του ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των φιλορώσων ανταρτών, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές θα ξεκινήσουν την Κυριακή τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το σχέδιο υπεγράφη χθες το βράδυ (…) Ξεκινώντας από σήμερα έχουμε δύο εβδομάδες για να απομακρύνουμε τα βαρέα όπλα» είπε ο Μπασούριν.

 

Πάντως και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση ότι οι αντάρτες έχουν αρχίσει τη διαδικασία.

 

Οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και του Λουχάνσκ Ίγκορ Πλοτνίσκι υπέγραψαν το Σάββατο ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των όπλων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο των ανταρτών DAN.

Η απομάκρυνση των όπλων περιλαμβάνεται στην ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

 

Η διαδικασία αυτή, που προϋποθέτει την κατάπαυση του πυρός, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει εξαιτίας της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, την οποία κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες οι μάχες έχουν σταματήσει σε μεγάλο μέρος του μετώπου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Μινσκ 2, οι δύο πλευρές πρέπει να αποσύρουν «όλα τα βαρέα όπλα», προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη βάθους από 50 ως 140 χιλιόμετρα.

 

Συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστήριξαν ότι αυτοκινητοπομπές τεθωρακισμένων οχημάτων εντοπίστηκαν να περνούν από τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, ακόμη και στα νοτιοανατολικά όπου, σύμφωνα με το Κίεβο, οι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του ουκρανικού στρατού σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Μαριούπολης.

 

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο είπε ότι ένα στρατιωτικό τρένο που μετέφερε 60 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης, έφτασε το Σάββατο στην πόλη Αμβροσίιφκα προερχόμενο από τη Ρωσία. Αργότερα, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό πέρασε τα σύνορα στο ύψος του Νοβοαζόφσκ, στα ανατολικά της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα.

 

Σύμφωνα πάντα με τον Λισένκο, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο χωριό Σιρόκινε, ανατολικά της Μαριούπολης. «Η στρατιωτική αντιπαράθεση συνεχίζεται. Η μάχη συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας διατηρούν τις θέσεις τους» είπε.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε εξάλλου ότι τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν συνολικά 44 διαφορετικές επιθέσεις εκ μέρους των αυτονομιστών ανταρτών στη ζώνη των συγκρούσεων. Διαβεβαίωσε όμως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου.

 

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια πορείας ειρήνης στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, μια πόλη που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη ζώνη των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αντάρτες.

 

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δύο πτώματα, καλυμμένα με την ουκρανική σημαία, σε απόσταση περίπου 20 μέτρων το ένα από το άλλο. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 112 διακρίνονται τραυματιοφορείς να μεταφέρουν με φορείο έναν άνθρωπο και να τον βάζουν σε ένα ασθενοφόρο. Είναι αδιευκρίνιστο ωστόσο αν πρόκειται για νεκρό ή για τραυματία.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών από το Κίεβο, που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για «τουλάχιστον έναν νεκρό», σημειώνοντας ότι τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

 

Ωστόσο στον ιστότοπο του ίδιου υπουργείου αναρτήθηκε αμέσως μετά μια ανακοίνωση της αστυνομίας που κάνει λόγο για έκρηξη από «άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό» και υπογραμμίζει ότι το γεγονός αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως «τρομοκρατική ενέργεια».