Συνάντηση Γιώργου Ορφανού με τον πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ

Θέματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού -και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τη Β. Ελλάδα- συζήτησε με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Ορφανό, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή και στο ΥΜΑΘ.

Τον πρέσβη της Ρωσίας συνόδευε ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.

“Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλές προοπτικές και πρέπει να επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, λόγω της διεθνούς κατάστασης, στην Ευρώπη ιδιαίτερα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε παραπέρα τη συνεργασία των δύο χωρών μας” τόνισε, μετά τη συνάντηση, ο πρέσβης της Ρωσίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα ο κ. Μάσλοφ απάντησε:

“Όπως ξέρετε η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και ύστερα από τις κυρώσεις συνήθως έπονται και τα αντίμετρα. Ο ελληνικός λαός επλήγη από τις κυρώσεις, μα δεν ήταν η επιλογή μας. Θεωρώ ότι σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να καθόμαστε και να περιμένουμε την άρση των κυρώσεων, επειδή η συνεργασία μας δεν είναι μόνο τα οπωροκηπευτικά, πρέπει να βρούμε και τα άλλα περιθώρια για τη συνεργασία. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, αυτοί είναι οι κλάδοι που έχουν πολύ καλές προοπτικές”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επεσήμανε ότι το ζήτημα των κυρώσεων είναι ένα ευρύτερο θέμα που αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του να βρει “τη διέξοδό του και τη λύση του, το επόμενο χρονικό διάστημα” και πρόσθεσε ότι σε διμερές επίπεδο υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης των σχέσεων σε διάφορους τομείς.

“Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες να διευρυνθούν οι εμπορικές μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα” υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της διευκόλυνσης των διαδικασιών έκδοσης βίζας και άδειας εισόδου για τους Ρώσους πολίτες και άλλα θέματα που αφορούν τον τουρισμό.

Ο κ. Ορφανός δώρισε στον κ. Μάσλοφ μια αναμνηστική πλακέτα με απεικόνιση του κτιρίου του ΥΜΑΘ, ένα βιβλίο ιστορικών χαρτών για τη Μακεδονία και μια έκδοση του ΚΕΔΑΚ για το Άγιο Όρος.