Συνάντηση στον Λευκό Οίκο: Ο Μητσοτάκης κατήγγειλε στον Τραμπ την τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν μια απλή και εύκολη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να προτάξει τα ελληνοτουρκικά, αλλά η ατζέντα είχε αλλάξει δραματικά μετά την -με εντολή Ντόναλντ Τραμπ- δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Και αυτό φάνηκε με τον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων όταν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες: Από τις δεκατέσσερις, μόλις οι δύο αφορούσαν την Ελλάδα, ενώ οι εννέα είχαν να κάνουν με την κρίση στο Ιράν και άλλες δύο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας
Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον συνομιλητή του αυτό που ήθελε. Τόνισε το πρόβλημα με την τουρκική προκλητικότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν – Αλ Σάραζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διακόπτοντας μάλιστα την αγόρευση Ντόναλντ Τραμπ, για να κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που προαναφέραμε, πέτυχε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τους βασικούς του στόχους από την συνάντηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την στήριξη των ΗΠΑ. Σε αυτές του τις δηλώσεις – όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές – ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε την «κατανόηση» του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις
Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σαφές μήνυμα καταδίκης από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου, αλλά δεν αναμέναμε και κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τον μοναδικό ηγέτη που ενημέρωσε προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όλοι οι άλλοι σύμμαχοι ενημερώθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Στις κοινές δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο πριν το κρίσιμο τετ α τετ των δύο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να εκφράσει ευθαρσώς και επωνύμως την στήριξη του στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, εστιάζοντας στις «εκπληκτικές» σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί «τεράστια επιτυχία».

Ούτε στο θέμα των F-35 τοποθετήθηκε ξεκάθαρα δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται «πάρα πολύ να συμμετάσχει και σε αυτό και σε άλλα αμυντικά προγράμματα». Μετά την συνάντηση ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας μοίρας νέων μαχητικών F- 35, την χρησιμότητα των οποίων πάντως, πολλοί στρατιωτικοί αμφισβητούν, καθώς πρόκειται για αμιγώς επιθετικά αεροσκάφη που δεν συμβαδίζουν με το αμυντικό-αποτρεπτικό δόγμα της Ελλάδας.

«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» σχολίασε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ό, τι αφορά στα F-35, εξήγησε ότι αυτά θα αποκτηθούν αφού πρώτα τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, άρα μετά το 2024-25. «Οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν έναν με ενάμιση χρόνο» σημείωσε.

Οξεία απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ
«Είδαμε ξανά το παλιό, “καλό” ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας», ανέφεραν εν τω μεταξύ κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε «φιάσκο» την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ.



Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-katiggeile-tramp-toyrkiki-proklitikotita