Συνάντηση Τζιτζικώστα – Ξυδάκη με φόντο τα έργα πολιτισμού της Κ. Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη είχε το απόγευμα της Παρασκευής στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Στην ατζέντα της συζήτησης, που κράτησε περισσότερη από μία ώρα, κυριάρχησαν τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, για την πορεία των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε διεξοδικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Επίσης, εκτενής συζήτηση έγινε για το σχεδιασμό της διοίκησης της ΠΚΜ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στα έργα ενίσχυσης του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία.

Εκτός των άλλων συζητήθηκε η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στην Αμφίπολη, η πορεία των σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η Μονή Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ, το νέο Μουσείο της Βεργίνας, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Μουσείο Φωτογραφίας κ.ά.

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στην Κεντρική Μακεδονία, που θα συνδυάζουν τον τουρισμό και τη σημαντική παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην προστασία και ανάδειξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

 

Στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιεί σημαντικά έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης 117 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών.

 

«Συζητήσαμε με τον Υπουργό εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ευχαρίστησα ιδιαιτέρως για τη διάθεση στενής συνεργασίας, προκειμένου να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Κεντρική Μακεδονία από την ενίσχυση του πολιτισμού, που μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας. Ο κ. Ξυδάκης είναι ο πρώτος Υπουργός της νέας κυβέρνησης που επισκέπτεται την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χαίρομαι που υπήρξε ταύτιση απόψεων σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, δείχνοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Τον ενημέρωσα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του αρχαιολογικού έργου στην Αμφίπολη, ώστε να αξιοποιηθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο σε όφελος της χώρας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της περιοχής των Σερρών. Συζητήσαμε για την πορεία του νέου μουσείου της Βεργίνας, την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην περιοχή μας και για το σχέδιό μας για την ενίσχυση και ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της Κεντρικής Μακεδονίας, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Έλαβα τη διαβεβαίωση της νέας πολιτικής ηγεσίας ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές μας με όλες τις δυνάμεις της», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη διάθεση συνεργασίας και για τις ιδέες ανάπτυξης του πολιτιστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας. «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνεργασία που είχαμε και τις ιδέες που μας έδωσε. Οφείλω να πω ότι κάποια πράγματα που σκεφτόμαστε στο Υπουργείο τα άκουσα σήμερα από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, να παράγει κεφάλαιο και πλούτο. Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) τη δημιουργία δρόμων πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνδυάζουν τον άυλο με τον υλικό πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη παραγωγή. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα να μεριμνήσουμε για τη διατήρηση και ανάδειξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς και των κοιτίδων πολιτισμού της Μακεδονίας γενικότερα, αλλά και για μια πιο γόνιμη συγκατοίκηση των οργανισμών της Θεσσαλονίκης. Αύριο θα επισκεφτώ την Αμφίπολη, μαζί με την επικεφαλής της ανασκαφής. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και στη χρηματοδότησή της, εφόσον χρειαστεί, θα συμβάλουμε όλοι. Εξάλλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ανασκαφής και η πρώτη που τη χρηματοδότησε, για να εξελιχθεί η σημαντική ανακάλυψη. Είναι βασικό οι Υπουργοί να συζητούν με τους Περιφερειάρχες για τα αναπτυξιακά προγράμματα των περιοχών και να γίνεται ενιαίος σχεδιασμός», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr