Συνέδριο για τη Θεολογία στο ΑΠΘ

Ο Τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Θεολογία της Μεταφράσεως των Εβδομήκοντα (Ο΄), εστιάζοντας στο πρόβλημα του φυσικού και ηθικού κακού.

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, στον 4ο όροφο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

«Το Συνέδριο δε φιλοδοξεί να εξαντλήσει όλες τις φιλοσοφικές, θρησκευτικές και θεολογικές πτυχές του ζητήματος» υποστηρίζουν οι διοργανωτές και επισημάνουν ότι «θέτει το ειδικότερο ερώτημα, εάν και κατά πόσον η Μετάφραση των Ο΄ παρέχει ερείσματα που επιτρέπουν την ανασύνθεση μιας Θεολογίας των Ο΄, σχετικά με το πρόβλημα του φυσικού και ηθικού κακού, διαφορετικής από το Μασωριτικό κείμενο ή εάν η Μετάφραση των Ο΄ αποτελεί πιστή απόδοση στην Ελληνική γλώσσα του νου του εβραϊκού πρωτοτύπου της, το οποίο ενδέχεται άλλοτε μεν να συμπίπτει με το Μασωριτικό και άλλοτε να αποκλίνει από αυτό, απηχώντας προγενέστερη εκδοχή της Εβραϊκής Βίβλου».

 

Η Μετάφραση των Ο΄ εκπονήθηκε από Ιουδαίους σοφούς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από το 283 π.Χ. μέχρι περίπου το 100 π.Χ. και αποτελεί σήμερα, στο πρωτότυπο ή σε αναμετάφραση, το επίσημο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr