Σαμαράς: Η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει όσους ψηφίσουν «παρών»

Προειδοποίηση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

 

«Ο λαός δεν θέλει εκλογές» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος».

«Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό. Σημαίνει ότι συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Αν εκλέξουμε Πρόεδρο θα έχουμε σπρώξει τη χώρα έξω απ’ την κρίση, αν δεν ψηφίσουμε Πρόεδρο, όλοι όσοι ψηφίσουν “παρών” θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία».

«Φτύσαμε αίμα για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια» τόνισε ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για θανάσιμους κινδύνους από «ανόητα νταϊλίκια και επικίνδυνους σχεδιασμούς … Οσοι τα επιδιώκουν αυτά είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί και να επανέλαβε την πρότασή του για συναινετική εκλογή του Προέδρου.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι «ποτέ στην Ελλάδα δεν δηλητηριάστηκε τόσο πολύ το κλίμα σε προεδρική εκλογή». Οσον αφορά την υπόθεση Χαϊκάλη, τόνισε ότι «είδαμε μια συμμορία πολιτικών εκβιασμών», ενώ επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας έδινε συγχαρητήρια στον κ. Χαϊκάλη, την ώρα που ο κ. Γλέζος ζητούσε να μην μπουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε σαφή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεύθυνους αυτούς που λένε ότι θα χορέψουν τις αγορές στο ταψί, ενώ υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο ακούν τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο φρίττουν». «Αυτό που λέει ο Τσίπρας ότι θα κάνει αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, των μεταρρυθμίσεων, το να μην πληρώνεις τους τόκους, είναι μονομερής ενέργεια.

«Ερχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να μας φέρει σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους δανειστές μας για να μας θυσιάσουν όπως την Ιφιγένεια και να μας κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κάποτε πραγματικά να κυβερνήσει θα έσπευδε τώρα να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, και με τα δύο χέρια, ώστε να μπει ομαλά η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή», πρόσθεσε.

«Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην ζητάς νέα δάνεια… Οι Έλληνες καταλαβαίνουν πως ό,τι χτίσαμε αυτά τα χρόνια μπορεί να χαθεί σε μία μέρα. Θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια, δεν μπορείς να το ξαναστέλνεις σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, χωρίς πυξίδα, χωρίς πλήρωμα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ τόνισε πως «αν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε».