Συζητείται σήμερα η αίτηση του «Αγγελιοφόρου» για υπαγωγή στο άρθρο 99

Συζητείται σήμερα η αίτηση του “Αγγελιοφόρου” για την υπαγωγή στο άρθρο 99 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση. Συρρικνώθηκε τραγικά ο χώρος του Τύπου και των ΜΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Μιλώντας  στο radio1d.gr και στο δημοσιογράφο Σάκη Αποστολάκη ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, Βασίλης Κυριακούλης.

 

Όπως λέει, ο «Αγγελιοφόρος» είχε διακόψει τη κυκλοφορία του για περίπου ένα μήνα. Τις τελευταίες 2 βδομάδες κυκλοφορεί ξανά. Έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία 2 χρόνια με τη κρίση. Στις αρχές του 2010 οι εργαζόμενοι συνολικά στην επιχείρηση ήταν 370 άτομα, αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 108 και τα σχέδια της εταιρείας είναι να αποχωρήσουν ακόμη 45 άτομα και να μείνουν συνολικά περίπου 60 εργαζόμενοι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και δημοσιογράφοι. Δηλαδή έχει χαθεί περίπου το 80% των θέσεων εργασίας που είχε.

 

Το βασικό προσωπικό μιας επιχείρησης ΜΜΕ είναι η ίδια η ενημέρωση. Όταν απαξιώνεται η επιχείρηση, απαξιώνεται και το ίδιο το προϊόν. Μπαίνει σε μία φθίνουσα πορεία. Σήμερα Παρασκευή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για να υπαχθεί στο πτωχευτικό κώδικα, το άρθρο 99. Δηλαδή η εταιρεία είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης. Κι αυτό που ζητά είναι να έρθει σε έναν διακανονισμό με τους πιστωτές της. Κι αν υπαχθεί σε πτώχευση δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τους 60 εργαζόμενους που θέλει να κρατήσει. Βέβαια, ένα 80% των εταιρειών που προσέτρεξαν στο άρθρο 99, έχουμε δει ότι καμία δεν έχει επιβιώσει. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο που οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα το χρησιμοποίησαν με δόλιο τρόπο. Για να προλάβουν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία και να πουν ότι δυστυχώς το πλάνο που είχαμε δεν μπορεί να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να γίνει λύση της εταιρείας, προσδιορισμός των περιουσιακών στοιχείων και οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και οφειλόμενα ποσά δικαστικά και όταν θα πλειστηριαστούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Κάτι το οποίο μπορεί να τραβήξει χρόνια.

 

Είναι ακόμη ένα στοιχείο της συρρίκνωσης του Τύπου στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, ξεκινώντας από το κλείσιμο της ΕΡΤ με την ΕΡΤ3 και τις ΕΡΑ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το κλείσιμο του γραφείου της «Ελευθεροτυπίας», του γραφείου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», της «Απογευματινής», της «Καθημερινής». Το MEGA Chanel έχει αυτή τη στιγμή 2 δημοσιογράφους. Το ίδιο και ο Antenna. Στον Alpha έχουν κλείσει το γραφείο και οι συνάδελφοι δουλεύουν από το σπίτι. Αυτή τη στιγμή η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει περίπου 800 μέλη και σίγουρα το 40% από αυτά είναι άνεργα. Αλλά πιστεύω ότι 1 στα 2 μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι άνεργοι. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr