Τα κόκκινα τα δάνεια τα παίρνει το ποτάμι

Διορία έξι μηνών ζήτησε η κυβέρνηση από την τραπεζοκρατία για να περάσει τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, με τον οποίο προβλέπεται ενδιάμεσος δημόσιος φορέας που θα λειτουργεί ως super εισπρακτική εταιρία και θα φυλακίζει όσους δανειολήπτες δεν υποτάσσονται στους τοκογλύφους. 

Τα μαζεύει η κυβέρνηση, επομέβως, για τα ανεξόφλητα δάνεια. Τα μαζεύει διότι δεν είναι δυνατόν να κάνει και αυτή τα χατίρια των τραπεζών. Εκτός και αν…

 

Εκτός και αν συγκυβερνήσει με το ΠΟΤΑΜΙ ή με κάποιο κόμμα που ξεκάθαρα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των τραπεζιτών και όχι στο κοινό καλό, όπως αναφέρει και ο αναρχοαυτόνομος Αμερικανοεβραίος γλωσσολόγος και πολιτικός φιλόσοφος, Νόαμ Τσόμσκι. 

 

Το πάρε δώσε της πολιτικής με τον κάθε τυχάρπαστο να γίνεται βουλευτής εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία και παίζοντας καλά τα χαρτιά του προεκλογικά με ακατάσχετη υποσχεσιολογία περί βολεμάτων απηχούν τον προσανατολισμό της κυβέρνησης της Αριστεράς (;) σχετικά με το θέμα των ανεξόφλητων δανείων. Ευτυχώς, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναβάλλει το πρώτο σοβαρό αντιλαϊκό μέτρο που επρόκειτο να λάβει. Γιατί;

 

Πρώτον, η κυβέρνηση κρατά ίσες αποστάσεις από τραπεζίτες και δανειολήπτες επισήμως και ανεπισήμως κάνει ότι πούνε οι τράπεζες. Αριστεροί μεν, αλλά όχι στην τσέπη. Αντί αλληλεγγύης προς τον χειμαζόμενο  

 

Δεύτερον, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, που έσπευσε πρόωρα να βάλει ταφόπλακα στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάνει πίσω ελέω Μάριο Ντράγκι, ελέω ότι ξαφνικά η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι η τραπεζοκρατία δεν είναι και τόσο καλό πράγμα και ότι τα αλισβερίσια με την τραπεζοκρατία ποτέ δεν έκαναν καλό σε κανέναν στο τέλος. 

 

Τρίτον, οι τράπεζες το είχαν αποφασίσει εδώ και καιρό ότι θα προχωρήσουν μονομερώς και χωρίς την άδεια ενός κράτους που δεν μπορεί να επιβάλλει το καθεστώς του στην παγίδευση όλων των δανειοληπτών με το δόλωμα των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων αποπληρωμής ανεξόφλητων δανείων. 

 

Τέταριον, η κίνηση τύπου Αλ Καπόνε σε σώζω από τα κόκκινα δάνεια με τα λεφτά των φορολογούμενων και με σώζεις από όσα μου χρωστάνε με φοροδάνεια πάλι με τα λεφτά των φορολογούμενων είναι για να γελάνε και οι κότες. Είπαμε μαφία, αλλά κρατήστε λιγάκι τα προσχήματα αγαπητοί λάτρεις της «Παντιέρα Ρόσα» (όχι της επανάστασης, των κόκκινων δανείων). 

 

Εξι μήνες υπομονή τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια. «Πρέπει να βάλουμε κόκκινη γραμμή μεταξύ μπαταχτσήδων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν» είπε ο Σταθάκης. Τί παραπάνω έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ξέρουμε; Ναι να μην προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα η ρύθμιση κύριε Σταθάκη, αλλά να δημιουργήσει στους δανειολήπτες; 

 

Ας μην ξεχνάνε εκεί στην κυβέρνηση ποιος τους ψήφισε και για ποιο λόγο! Σίγουρα όχι για να εκτελούν τα συμφέροντα των κερδοσκόπων που κρύβονται πίσω από τους τραπεζίτες. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr