Τα ξένα funds απαιτούν τα σπίτια των δανειοληπτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα δόντια τους δείχνουν πλέον ανοιχτά τα ξένα funds που απαιτούν άμεσα να ξεκινήσει η πώληση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Και το κάνουν μάλιστα με την υποστήριξη του ΔΝΤ, το οποίο κρίνει ανεπαρκή την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία, αφού η μέχρι τώρα αδυναμία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στερεί τη δυνατότητά για νέες χρηματοδοτήσεις. Την ίδια στιγμή, ΕΚΤ και SSM πιέζουν από τη πλευρά τους τις ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτές τις πιέσεις εκμεταλλεύονται τώρα τα ξένα funds και βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν τα δόντια τους προς τις τράπεζες, τις οποίες ουσιαστικά διοικούν, καθώς πλέον είναι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες και μπήκαν στις ΑΜΚ με προσδοκίες υψηλών κερδών από τη διαχείριση (και πώληση) των «κόκκινων» δανείων. Και ο SSM ζητά επιτακτικά την ανάληψη δράσης από τις τράπεζες με κάθε μέσο και τρόπο, κι ενώ έχουν προκύψει ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα της αξιολόγησης.

Αυτός λοιπόν τελικά ο λόγος που δεν άφησαν τους μικρομετόχους των τραπεζών να πάρουν μέρος στην κατά τα άλλα κερδοφόρα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να δώσουν τον έλεγχο στα ξένα funds, τα οποία, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον SSM και το ΔΝΤ, θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη πώληση των κόκκινων δανείων, με τις διοικήσεις των τραπεζών να κάθονται και να παρακολουθούν ανήμπορες να αντιδράσουν, ακόμα κι αν το ήθελαν, τα ξένα funds να κάνουν κουμάντο στις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση δε που οι μικρομέτοχοι των τραπεζών έπαιρναν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να έφερναν αντιδράσεις, οπότε η πόρτα κλείστηκε γι αυτούς από πολύ νωρίς.

Αλλά η εκκρεμότητα αυτή στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αν και οι θεσμοί επανήλθαν στην Αθήνα μετά το πρόσφατο Eurogroup, δημιουργεί έντονη ανησυχία για πιθανή νέα ύφεση στο β΄ εξάμηνο του έτους με συνέπεια τη συσσώρευση νέων επισφαλειών.

Όπως εκτιμάται, η παρατεταμένη στασιμότητα στην οικονομία εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα μπορούσε να φέρει στο «κόκκινο» επιπλέον δάνεια, της τάξεως των 21 δισ. ευρώ που είναι ήδη ρυθμισμένα και απομειωμένα (επιχειρηματικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικά 7 δισ. ευρώ, δάνεια 3 δισ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ καταναλωτικά).

Την ίδια ώρα οι τράπεζες προβλέπουν ότι ο πήχης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους χαμηλότερα από τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2015, με τις αρμόδιες αρχές αλλά και τους διεθνείς αναλυτές να ζητούν στόχους και εκτιμήσεις για τις ανακτήσεις δανείων ανά κατηγορία πελατών.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση που διατείνεται ότι θα προστατέψει τη κύρια κατοικία, θα μείνει να παρακολουθεί εντελώς άπραγη τις εξελίξεις, τις οποίες θα αποφασίζουν από κοινού οι δανειστές σε συνεργασία με τα ξένα funds που ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες. Και στο στόχαστρο όλων αυτών είναι τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών, που θα πεταχτούν στο δρόμο, ή θα αναγκαστούν να γίνουν ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια.