Τεράστια ανισότητα μεταξύ συνταξιούχων βουλευτών – πολιτών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο απυρόβλητο μένουν οι πρώην βουλευτές και αιρετοί από τις μειώσεις συντάξεων, σε αντίθεση βέβαια με ό,τι συμβαίνει με όλους τους απλούς πολίτες και τη πλειονότητα των Ελλήνων φορολογούμενων, δανειοληπτών, και τη μεγαλύτερη μερίδα των συνταξιούχων που όχι μόνο προσπαθούν να επιβιώσουν με συντάξεις πείνας, αλλά και να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, και παράλληλα να πληρώνουν δάνεια, φάρμακα και λογαριασμού ΔΕΚΟ.

Αλλά ο Έλληνας βουλευτής δεν είναι σαν όλους μας. Είναι θεσμός. Και ως θεσμός, πρέπει να ζει καλύτερα από όλους τους άλλους συνταξιούχους. Λες και όλοι οι άλλοι είναι παρακατιανοί ή δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Μόνο οργή λοιπόν μπορεί να προκαλεί στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών η ανακοίνωση που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνουν «απείραχτες» οι διπλές και τριπλές συντάξεις βουλευτών και αιρετών. Υπογράμμισε όμως ότι με το νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα υπάρξει πλαφόν ανώτατης σύνταξης (ανεξάρτητα με τον αριθμό αυτών), το οποίο θα αγγίξει τα 3.088 ευρώ.

Το ποσό αυτό σήμερα είναι κοντά είναι 3.680 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση θα φτάσει περίπου τα 600 ευρώ μηνιαίως. Μικρό ποσό, μπροστά στις 3.000 ευρώ που τους απομένουν στη τσέπη και μάλιστα τη στιγμή που πρόκειται για τη μία από τις δύο ή τρεις συντάξεις που παίρνουν.

Σύμφωνα με τον Α.Πετρόπουλο, το πλαφόν για μια (μόνο) σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.473 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αυτή την στιγμή μια σύνταξη έχουν λαμβάνει 1.288.000 πολίτες, δύο συντάξεις 995.000 και τρείς συντάξεις 335.000 πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Α.Πετρόπουλο υπάρχουν 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις, 7 παίρνουν 9 συντάξεις, 49 παίρνουν 8 συντάξεις και 364 παίρνουν 7 συντάξεις. Ο ίδιος, παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η λογική της κυβέρνηση είναι να μην μειωθούν οι καταβαλλόμενος συντάξεις, καθώς όπως είπε «με την σύνταξη που θα χορηγούμε θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Αλλά δεν είπε τι θα γίνει με όλους αυτούς, τη στιγμή που η κυβέρνηση, μετά από 12 μειώσεις των συντάξεων τα τελευταία χρόνια, που οδήγησαν σε επίπεδα φτώχειας και ανέχειας του Έλληνες συνταξιούχους, προετοιμάζει νέα μείωση συντάξεων. Μόνο, λέει, που δεν θα κόψει τις κύριες, αλλά θα βάλει μαχαίρι στα επικουρικές. Λες και η επικουρική σύνταξη είναι ένα ποσό το οποίο δεν λείπει από τους συνταξιούχους, αλλά αποτελεί πολυτέλεια χωρίς την οποία μπορούν άνετα να ζήσουν.

Φυσικά, στις ανακοινώσεις του Α.Πετρόπουλου στη Βουλή για τις διπλές και τριπλές συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών, δεν υπήρξε ούτε μία αντίδραση από κάποιον βουλευτή, που να ζήτησε μεγαλύτερη μείωση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε να περισσέψουν χρήματα για να μην κοπούν οι επικουρικές συντάξεις όλων των υπόλοιπων φτωχών συνταξιούχων. Οι 300 βουλευτές μας μια χαρά βολεύονται με μία, δύο και τρεις συντάξεις. Μετά από τόσα χρόνια που αγωνίζονται για το ευ ζην των Ελλήνων πολιτών, σκέφτονται ότι μάλλον τις δικαιούνται και με το παραπάνω.