Τεράστια πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης: Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές, διακομιδές με τρένο στην Αθήνα

Ισχυρές πιέσεις μετά τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όπου το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Με τις διασωληνώσεις να καταγράφουν χθες νέο αρνητικό ρεκόρ και να αγγίζουν τις 499, και τον πυρήνα των ασθενών να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υγείας απηύθυνε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να παραχωρήσουν 200 κλίνες για ασθενείς Covid-19. Το τελεσίγραφο προς τους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης. Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Από την πλευρά της πάντως η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών επικαλέστηκε φόβους διασποράς του ιού και αδυναμία χειρισμού τέτοιων χειρισμών, γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην επίταξη των 200 κλινών.

Κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές πάντως, λαμβάνουν νέα μέτρα και καταστρώνουν διαρκώς νέα σχέδια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν από διακομιδές ασθενών στην Αττική όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες είτε με αεροσκάφος C130 είτε ακόμα και με αμαξοστοιχία που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και διαμορφώνεται ειδικά για τις ανάγκες του συστήματος Υγείας.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κορωνοϊού στην κοινότητα που περιλαμβάνουν κλείσιμο από τις 6 σήμερα το πρωί του συνοριακού σημείου ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής και στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.
Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Οι αριθμοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο
Την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ εξαιτίας περιστατικών covid-19 αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία.

Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ εκείνοι που εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανήλθαν σε 382.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ημέρα με την ημέρα. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνει τους 480. Στο ίδιο διάστημα εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, την Πέμπτη, που σημειωτέον καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Αν παρατηρήσει κανείς τον απόλυτο αριθμό νέων διασωληνώσεων, ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα.

Συνολικά, στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείςκαι βγήκαν 44. 

Νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού
Μπορεί το 81.6% των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεαρής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Χθες έγινε γνωστό ότι ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος, χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Παράλληλα χθες, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη χθεσινή του εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.Πηγή: iefimerida.gr