Θέρμη: Υπό κατάληψη το κτίριο που λειτουργούσε ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

kentro-ypodoxis-prosfyges-thermi

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί της Δευτέρας 23/11 ο κτίριο που λειτουργούσε ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης και εδώ και περίπου έναν χρόνο είχε εκκενωθεί και σφραγισθεί από τον Δήμο Θέρμης, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του.

«Η επιλογή του κτιρίου δεν είναι τυχαία, αφού η τελευταία χρήση του ήταν ως ξενώνας προσφύγων, λειτουργία η οποία έπαυσε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Έτσι το κτίριο τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε αχρηστία, μια κατάσταση που έρχεται σε ευθεία αντιπαραβολή με τις ολοένα και διευρυνόμενες κοινωνικές αλλά και κινηματικές ανάγκες για στέγαση ανθρώπων, διαδικασιών αγώνα και ιδεών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από πρωτοβουλία μελών της συλλογικότητας για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», που ανέλαβε την ευθύνη της κατάληψης.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Δήμος έχει ήδη προσφύγει στην αστυνομία και την εισαγγελία για την κατάληψη, ζητώντας την άμεση εκκένωση του κτιρίου.

«Εσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και μπήκαν μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Το κτίριο λειτουργούσε από το 2000 ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Ξενώνας Αστέγων, αλλά μετά από 14 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε με εισαγγελική εντολή τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς είχαν συσσωρευθεί απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και νερού.

Εκτοτε, το κτίριο παρέμενε σφραγισμένο καθώς είχαν διαπιστωθεί φθορές άνω των 100.000 ευρώ και απαιτούνταν εργασίες για την εκ νέου ενοικίασή του.

«Το είχαμε παραδώσει αναπαλαιωμένο από τον εργολάβο για να στεγάσει την δομή φιλοξενίας και το παραλάβαμε σχεδόν ερείπιο» λέει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη γίνει μελέτη και το 2016 αναμένεται να βγει η εργολαβία από τον δήμο προκειμένου να γίνουν οι επισκευές και στη συνέχεια το κτίριο να νοικιαστεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ