Θεσσαλονίκη: SOS γιατρών για τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ

Σήμα κινδύνου για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΕΔΥ εκπέμπουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης.

 

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο για δραματική υποστελέχωση των μονάδων του ΠΕΔΥ μετά την εκβιαστική αποχώρηση περίπου 2.700 γιατρών.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι το κενό δεν αναπληρώνεται σε καμία περίπτωση από τους 271 επικουρικούς γιατρούς που δέχθηκαν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ από τους συνολικά 900 της προκήρυξης.

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος τονίζει ότι εκκρεμούν οι διαπιστωτικές πράξεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ με αποτέλεσμα, ενώ έχει παρέλθει το οριζόμενο από τον νόμο οκτάμηνο για την τακτοποίηση των γιατρών, να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έτσι, οι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ δεν έχουν ενταχθεί σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ και δεν έχουν τοποθετηθεί με την αντίστοιχη μισθολογική κατάταξη.

 

Σχετικά με την αναμενόμενη τροπολογία που αφορά την κρίση για κατάταξη σε βαθμό διευθυντή με εικοσαετή προϋπηρεσία, ο σύλλογος θεωρεί ότι, μετά τις τόσες υποσχέσεις, πρέπει να υλοποιηθεί και ελπίζει να υπάρχει η πρόβλεψη (βεβαίωση πίστωσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για τη σχετική ρύθμιση. Την ίδια στιγμή θεωρεί δυσβάσταχτο και επικίνδυνο το οκτάωρο στο ΠΕΔΥ. Κι αυτό, διότι, πέραν της χρόνιας κόπωσης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, προκαλεί και ιδιαίτερα προβλήματα στους ασφαλισμένους, καθότι λόγω ελλείψεως γιατρών οι ασφαλισμένοι μετακινούνται από μακρινές περιοχές είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε πολύ αργά το μεσημέρι ή το βράδυ.

Ο σύλλογος προτείνει να εξασφαλιστεί στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, που με τη θέλησή τους συμμετέχουν σε προγράμματα εφημεριών και κάλυψη νοσοκομείων του ΕΣΥ, η υπερωριακή αποζημίωση και να ισχύσει για αυτούς ό,τι και για τους γιατρούς του ΕΣΥ την επόμενη των εφημερίων (ρεπό κτλ.).

“Σας ενημερώνουμε ότι τα εργαστήρια του Οργανισμού χρήζουν άμεσης υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού και των ανάλογων υλικών, για να μην παύσει η λειτουργία τους, γεγονός που θα συνεπάγεται αύξηση του κρατικού κόστους και επιβάρυνση των ίδιων των ασφαλισμένων”, τονίζεται στην επιστολή του συλλόγου και επισημαίνεται ότι “είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας μας για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων μας”.

 

Πηγή: Μακεδονία