Τι απέγινε το «Κίνημα της Oμπρέλας»;

Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται ακόμη, επτά εβδομάδες μετά την απόφασή τους να καταλάβουν τμήμαατα – «κλειδιά» της πρώην βρετανικής αποικίας, οι κινέζοι -φοιτητές στην πλειοψηφία τους- φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές. Η έλλειψη προβολής του κινήματός τους, ωστόσο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αφού πλέον έχουν απολέσει και τη στήριξη της πλειοψηφίας των συμπολιτών τους.

 

Περισσότερα από δύο τρίτα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές, θα πρέπει να τερματίσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κινεζικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

 

Το 67,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να εκκενώσουν τους δρόμους. Η λαϊκή στήριξη προς το κίνημα επίσης φθίνει με το 43,5% των ερωτηθέντων να τάσσεται κατά και το 33,9% υπέρ του.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ακολουθούν τη δημοσίευση στις εφημερίδες ειδοποίησης έξωσης που αφορούσε το Ναυαρχείο, κυριότερο χώρο συγκέντρωσης των διαδηλωτών που βρίσκεται δίπλα στο επιχειρηματικό κέντρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αστυνομία ενδεχομένως να επέμβει ανά πάσα στιγμή για να απομακρύνει όλα τα οδοφράγματα.

 

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας από το 2017 κι έπειτα: οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

 

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Παρότι η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου έδειξε μείωση της υποστήριξης των καταλήψεων δρόμων από τους διαδηλωτές, έδειξε επίσης και δυσαρέσκεια προς τους χειρισμούς της κρίσης από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκής και σχεδόν οι μισοί, δηλαδή το 48,5%, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις.