Τι περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Κατάλογο μεταρρυθμίσεων θα καταθέσει την Καθαρά Δευτέρα η κυβέρνηση στους θεσμικούς εταίρους, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, στο οποίο ωστόσο δεν θα συμπεριλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα.

 

Σύμφωνα πάντως και με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εάν τελικά δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας θα είναι… «νεκρή».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη έχει επεξεργαστεί μία ευρεία λίστα μεταρρυθμίσεων, στην οποία περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

 

Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς και της φοροαποφυγής συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, όπως σημειώνει, θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Στα μέτρα που θα κατατεθούν στους εταίρους θα συμπεριληφθούν δράσεις που ανακοινώθηκαν στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» – εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για νομοσχέδια που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία – ωστόσο θα είναι ένα θέμα που πιθανόν θα συζητηθεί με τους εταίρους, μάλλον σε πτυχές του συγκεκριμένου προγράμματος. Η κυβέρνηση ωστόσο σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, τουναντίον τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα φέρουν λεφτά στα δημόσια ταμεία. «Κόκκινα δάνεια»

 

Η κυβέρνηση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και μέτρων θα καταθέσει ακόμη και τις προτάσεις της για τα «κόκκινα δάνεια» των ιδιωτών και των επιχειρήσεων – ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι θα προωθηθούν.

 

Στη λίστα των μέτρων δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, όπου υπάρχει η προθεσμία από τη συμφωνία, ενώ θα προχωρήσει και σε προσλήψεις οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ερωτηματικό είναι εάν στα μέτρα που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας. Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Εργασίας σημείωναν ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κόστος κάνοντας σαφές ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

 

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι πλέον δεν υπάρχει το περίφημο e-mail του κ. Χαρδούβελη, στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε ακόμη ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκαθάριζε ότι μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος θα έρθουν στη Βουλή.

 

Πηγή: Έθνος