Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο βάρος του παιδιού;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι κάτι το οποίο οι γιατροί τονίζουν ότι δεν είναι καλό. Πέρα όμως από τις γνωστές παρενέργειες της νικοτίνης στο έμβρυο, νέα
στοιχεία έρχονται να αναδείξουν και μια άλλη δυσμενή πτυχή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα περιττά κιλά πριν από αυτή, συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί που θα γεννηθεί στην παιδική του ηλικία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας σε περίπου 12.000 παιδιά ηλικίας 11 ετών ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση κατά τη γέννηση. Εξέτασαν την πιθανή επίδραση μιας σειράς παραγόντων και φάνηκε ότι η προχωρημένη ηληκία της μητέρας, το υπερβολικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το υψηλό βάρος γέννησης του παιδιού, η απουσία του θηλασμού, και ο γρήγορος απογαλακτισμός προς στερεές τροφές πριν το παιδί γίνει 4 μηνών, συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο αυξημένου σωματικού βάρους στα παιδιά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το βάρος πριν την εγκυμοσύνη και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια αυτής αποτελούν από μόνοι τους δυο πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη παχυσαρκία των παιδιών. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολύ κάπνιζε η μαμά στην εγκυμοσύνη τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος υπερβαρότητας του παιδιού.