Το Μαξίμου ανησυχεί για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Μαξίμου ανησυχεί για τα γεγονότα στην Τουρκία και δεν το κρύβει. Ανησυχεί κυρίως για το προσφυγικό και το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα οι ροές στο Αιγαίο να αυξηθούν επικίνδυνα. Ήδη, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στη Λέσβο, έχουν αυξηθεί οι ροές. Όπως λένε, δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν αλλά δεν είναι και οι μηδενικές ροές του προηγούμενου διαστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχετίζονται με τα πρόσφατα γεγονότα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες η Βουλή, παραδέχθηκε ότι το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μπορεί να έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ανησυχία υπάρχει και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες και όσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, τόσο η ελληνική δικαιοσύνη έχει τα χέρια της δεμένα.

Χθες στο Μαξίμου έλαβε χώρα σύσκεψη με αντικείμενο την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Τουρκία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Και μόνο η σύνθεση της συγκεκριμένης σύσκεψης είναι ενδεικτική της ανησυχίας του Μαξίμου για τα γεγονότα στην Τουρκία, ενώ και η προσπάθεια εμπλοκής από κάποιους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος φόβος του Μαξίμου είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι και με εκατομμύρια τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Σε άλλο θέμα σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί για τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Σήμερα άλλωστε ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια της για τον εκλογικό νόμο ενώ η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με χθεσινή της συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή, λέγοντας: «Δεν βλέπουμε δογματικά το θέμα. Έχουμε, άλλωστε, δηλώσει ότι αν υπήρχε αυξημένη πλειοψηφία για τη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε».

Πηγή: Ναυτεμπορική