Το «βαθύ λαρύγγι» που ξεσκέπασε τη μαφία της FIFA

Ποιος είναι ο Τσακ Μπλέιζερ που άνοιξε το στόμα του για τη διαφθορά στη ΦΙΦΑ.

 

Ο Τσακ Μπλέιζερ εγκωμιάστηκε ως ο άνθρωπος που εκτόξευσε το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και εξελίχθηκε σε έναν από τους (παρασκηνιακά τουλάχιστον) ισχυρότερους άνδρες του αθλήματος μέχρι τη στιγμή που η απίστευτη χλιδή της προσωπικής ζωής του τον έθεσε στο στόχαστρο του FBI. Κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, εκβιασμό, κατάχρηση, ξέπλυμα χρημάτων και προ του κινδύνου πολυετούς φυλάκισης, ο 70χρονος Μπλέιζερ επέλεξε στας δυσμάς του βίου του (πάσχει από καρκίνο στο έντερο) να γίνει πληροφοριοδότης και να συντελέσει καθοριστικά στο χτεσινό μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων της ΦΙΦΑ και συνεργατών τους.

 

«Εσύ μου θυμίζεις τον Καρλ Μαρξ», του είχε πει κάποτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντικρίζοντας την ακατάστατη γενειάδα του. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ένας από τους πολλούς ηγέτες, όπως το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, με τους οποίους ο Μπλέιζερ συναναστράφηκε κατά τη μακρά περίοδο της δόξας του. Ηταν τότε του ταξίδευε με ιδιωτικό τζετ, πλήρωνε ενοίκιο 18.000 $ μηνιαίως για πολυτελές διαμέρισμα στον ουρανοξύστη Trump Tower της Νέας Υόρκης όπου αντί 6.000 $ νοίκιαζε ένα ακόμα διαμέρισμα για τις γάτες του! Είχε αποκτήσει έπαυλη στις Μπαχάμες, οδηγούσε «Hummer H2», γευμάτιζε και δειπνούσε στα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου.

 

Ολα ξεκίνησαν το 1976 όταν για χάρη του γιου του που έπαιζε ποδόσφαιρο ανέλαβε προπονητής της σχολικής ομάδας. Σαν δαιμόνιος πωλητής που ήταν, μετέτρεψε με ραγδαίους ρυθμούς το χόμπι σε απίστευτα προσοδοφόρο επάγγελμα. Το 1984 έγινε αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, αργότερα κομισάριος του Πρωταθλήματος, συντέλεσε στην ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 από τις ΗΠΑ, γνώρισε και βοήθησε τον Τζακ Γουόρνερ από τα Τρίνινταντ – Τομπάγκο να γίνει πρόεδρος της CONCACAF (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής). Ο ίδιος ο Μπλέιζερ έγινε γ.γ. της CONCACAF (1990-2011) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ (1996-2013).

 

Στο πλευρό του Γουόρνερ απέκτησε το παρωνύμιο «κύριος 10%», λόγω της προμήθειας που έπαιρνε για κάθε εμπορική συμφωνία που έκλεινε. Υπολογίζεται ότι μόνο απ’ αυτήν τη δραστηριότητα αποκόμισε τουλάχιστον 15 εκατ. δολάρια τα οποία «ξέπλενε» μέσω εταιρειών (του ίδιου και του Γουόρνερ) σε φορολογικούς παραδείσους. Από τη στιγμή που το FBI άρχισε ν’ ασχολείται μαζί του, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε δεδομένου ότι ο Μπλέιζερ δεν πλήρωνε φόρους επί μία δεκαετία, ενώ είχαν ήδη κινήσει υποψίες κάποιες δραστηριότητες της CONCACAF, η οποία έχει την έδρα της στο Μαϊάμι.

 

Η έρευνα των αμερικανικών αρχών συνέπεσε και με την πτώση του πρόεδρου της CONCACAF και αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος το 2011, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση αντιμετωπίζοντας τρεις κατηγορίες διαφθοράς. Μία εξ αυτών είναι ότι δωροδοκήθηκε με 20 εκατ. $ για να κατευθύνει τις ψήφους της CONCACAF υπέρ της Νότιας Αφρικής που διοργάνωσε τελικά το Παγκόσμιο Κυπέλλο του 2010. Καθώς ο κλοιός γύρω του έσφιγγε, παραιτήθηκε το 2011 και ο Μπλέιζερ από γ.γ. της CONCACAF και ξεκίνησε την αναπόφευκτη συνεργασία του με το FBI προκειμένου να γλιτώσει από άμεση πολυετή φυλάκιση. Μολονότι είχε ήδη αρχίσει να παλεύει με τον καρκίνο, συνεργάστηκε με θέρμη. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, βρέθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα και εξοπλισμένος με μπρελόκ που περιείχε «κοριό» ηχογράφησε όλες τις συζητήσεις που είχε με παράγοντες της ΦΙΦΑ και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στις συναντήσεις τους σε πολυτελή ξενοδοχεία. Θεωρείται βέβαιο ότι οι χτεσινές συλλήψεις οφείλονται στις πληροφορίες που έδωσαν στις αμερικανικές αρχές ο Μπλέιζερ, ο Γουόρνερ και οι δύο γιοι του τελευταίου (κατηγορούμενοι όλοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος) ευελπιστώντας σε ευνοϊκή αντιμετώπιση.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι… διάδοχοι και άλλοτε συνεργάτες του Γουόρνερ και του Μπλέιζερ στην… αμαρτωλή CONCACAF. Ολως τυχαίως και οι δύο έχουν σχέση με έναν διάσημο φορολογικό παράδεισο: τα Νησιά Κέιμαν. Πρόκειται για τον καταγόμενο από εκεί νέο πρόεδρο της CONCACAF και αντιπρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζέφρι Γουέμπ, και τον στενό συνεργάτη του Κώστας Τάκκας (διαβάστε διεξοδικά στη σελίδα 21), πρώην γ.γ. της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν!

 

Πηγή: Έθνος