Συναγερμός για το «παιχνίδι» της εξαφάνισης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το «Game of 72» («Παιχνίδι των 72 ωρών»), ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι πρόκλησης, κατά το οποίο έφηβοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα, προκαλώντας ο ένας τον άλλον να εξαφανιστούν από το σπίτι τους, χωρίς καμία επικοινωνία με τις οικογένειες τους, για 72 ώρες. Ηδη το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό «παιχνίδι» φέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου 13χρονη, η οποία εξαφανίστηκε από την οικία της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο «παιχνίδι – πρόκληση των 72 ωρών».

 

Οι αστυνομικές αρχές πολλών κρατών έχουν ήδη εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία στο Διαδίκτυο για την ύπαρξη του επικίνδυνου «παιχνιδιού», μερίδα των ξένων μέσων εικάζει ότι η έκταση που έλαβε το περιστατικό μπορεί να οφείλεται σε αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

 

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνούν, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις. Η Δίωξη καλεί, αν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στο «παιχνίδι – πρόκληση των 72 ωρών» ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για αυτό, να επικοινωνήσει αμέσως με την ΕΛ.ΑΣ.

 

Πηγή: Έθνος