16.000 πρόσφυγες από Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ

Τη μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως και άλλων 24.000 από την Ιταλία σε βάθος χρόνου δύο ετών, πρότεινε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

 

Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρέπει να εγκριθεί στο επόμενο διάστημα με πλειοψηφία 2/3 από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει τη μεταφορά 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με ποσόστωση.

 

Αυτός ο αριθμός στον οποίο κατέληξε η Κομισιόν αντιστοιχεί, όπως διευκρινίζεται, στο 40% των προσφύγων που εισήλθαν στα δύο μεσογειακά κράτη το 2014. Ο μηχανισμός, που θα είναι υποχρεωτικός για τα κράτη-μέλη υποδοχείς, αφορά αιτούντες άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία, που έφτασαν σε Ελλάδα και Ιταλία μετά τη 15η Απριλίου.

Πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έλεγαν χθες πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει να αυξήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το πλήθος των 16.000 προσφύγων που της αναλογεί.

 

Στόχος ελληνικών και κοινοτικών αρχών είναι ο μηχανισμός να μπει σε εφαρμογή αμέσως, ώστε να ανακουφίσει τις ροές του καλοκαιριού. Εκτός μηχανισμού υποδοχής είναι η Δανία, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία συμμετέχουν μόνο αν θελήσουν. Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες βράδυ πως δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ εθελοντική συμμετοχή ζητούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αντιρρήσεις εκφράζονται, όμως, και από Γαλλία, Ισπανία.

 

Η Ιταλία και η Ελλάδα επελέγησαν να μετέχουν, καθώς κατέγραψαν το 2014 αύξηση 277% και 153% στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, αντίστοιχα, ενώ σε δεύτερη φάση μπορεί να μπουν και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα.

 

Ευάλωτες ομάδες

Η πρόταση προβλέπει πως προτεραιότητα θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες, ενώ το σύστημα θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

 

Ο προϋπολογισμός τέθηκε στα 240 εκατομμύρια ευρώ, καθώς για κάθε πρόσφυγα το κράτος που θα τον δέχεται θα εισπράττει 6.000 ευρώ. «Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Οι υπόλοιποι θα πρέπει άμεσα να ταυτοποιούνται και να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Κομισιόν αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης».

 

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σχέδιο επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων απευθείας από τρίτες χώρες προς τα κράτη-μέλη της Ενωσης με ορίζοντα διετίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα ναυάγια και οι θάνατοι.

 

Πηγή: Έθνος