Το Ζάγκρεμπ επέτρεψε την είσοδο μεταναστών

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Κροατία επέτρεψε σήμερα την είσοδο σε χιλιάδες μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η αστυνομία της Κροατίας άνοιξε τα σύνορα και όλοι οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα εισήλθαν» στην Κροατία, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν Πινός, ένας Τσέχος εθελοντής που βρίσκεται στην περιοχή.

Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες πρέπει να διέρχονται από τη Σλοβενία, μετά τη Σερβία και κατόπιν την Κροατία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Λιουμπλιάνα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα περιορίσει την είσοδο στην επικράτειά της επιτρέποντας σε μόλις 2.500 ανθρώπους να εισέρχονται ανά ημέρα, λιγότεροι από τους μισούς από όσους ζητά το Ζάγκρεμπ.

Ως αποτέλεσμα επικράτησε συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες σήμερα, προτού τελικά η Κροατία επιτρέψει σε χιλιάδες εξ αυτών να περάσουν στο έδαφός της.

Περίπου 3.000 διέσχισαν τα σύνορα αργά το απόγευμα αφού περίμεναν υπομονετικά για ώρες στη σερβική κοινότητα Μπερκάσοβο κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, καθισμένοι στα λασπόνερα, προσπαθώντας να ανάψουν φωτιές σε ξύλα που είχαν μαζέψει για να ζεσταθούν.

Ορισμένοι, ανάμεσά τους παιδιά, ήταν ξυπόλητοι, χωρίς ζεστά ρούχα ή κάποιον τρόπο να προστατεύονται από τη βροχή.

«Οι αρχές της Κροατίας και της Σλοβενίας πρέπει να δράσουν επειγόντως για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων καθώς στους εκατοντάδες μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να προστεθούν χιλιάδες άλλοι» υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Στο μεταξύ άνδρες της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν 300 πρόσφυγες που προσπάθησαν να τους παρακάμψουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο