Τρομοσυναγερμός από την NSA για νέα χτυπήματα στην Ευρώπη

Συναγερμός για περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη έχει σημάνει μετά την αιματοχυσία στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» και άλλες δύο επιθέσεις στο Παρίσι, που είχαν συνολικά 17 νεκρούς.

 

Εν μέσω ανησυχιών για νέες επιθέσεις στη Γηραιά Ηπειρο, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν στις 18 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων που θα συμβάλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

Οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο Χόλντερ συμφώνησαν χθες στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

 

Εν τω μεταξύ, επικαλούμενη συνομιλίες ηγετών του ισλαμικού κράτους τις οποίες υπέκλεψε η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η γερμανική εφημερίδα «Bild» αποκάλυψε ότι τα χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι το προοίμιο για κύμα επιθέσεων στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ ήδη στη Γερμανία σημειώθηκε χθες εμπρησμός σε εφημερίδα του Αμβούργου που είχε δημοσιεύσει τα επίμαχα σκίτσα της «Charlie Hebdo».

 

Δύο άτομα έχουν συλληφθεί στο Αμβούργο μετά την επίθεση με πέτρες και έναν εμπρηστικό μηχανισμό που δέχτηκε η εφημερίδα «Hamburger Morgenpost». Δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στα γραφεία την ώρα που οι δράστες πέταξαν τον εμπρηστικό μηχανισμό και τις πέτρες μέσα από παράθυρο της εφημερίδας.

 

«Δύο αίθουσες υπέστησαν ζημιές και η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα», ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία διερευνά τη σύνδεση της επίθεσης με την αναδημοσίευση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σκίτσων της «Charlie Hebdo» για τον προφήτη Μωάμεθ, αν και δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να εξαχθεί τέτοιο συμπέρασμα. Με τον τίτλο «Τόση ελευθερία πρέπει να είναι δυνατή» η «Hamburger Morgenpost» ήταν μία από τις πολλές γερμανικές εφημερίδες που είχαν αναδημοσιεύσει τα επίμαχα σκίτσα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των κορυφαίων Γάλλων σκιτσογράφων.

 

Η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές εντός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αποκάλυψε χθες ότι η NSA έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες του ισλαμικού κράτους προαναγγέλλουν ένα νέο κύμα επιθέσεων και αναφέρονται στα περιστατικά του Παρισιού ως το σήμα για μία σειρά από χτυπήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ρώμη.

 

Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων και προσθέτει ότι οι αδελφοί Κουασί, που εισέβαλαν με καλάσνικοφ στη σύσκεψη της «Charlie Hebdo» την περασμένη Τετάρτη, είχαν προηγουμένως επαφές με την Ολλανδία.

 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει στη διάρκεια της πορείας στη γαλλική πρωτεύουσα ότι «κι εμείς αντιμετωπίζουμε μια παρόμοια απειλή».

 

Πηγή: Έθνος