Τροπολογία για μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία

Ακόμα ένα άνοιγμα στις μετεγγραφές αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που πέρασε χθες στη Βουλή, επιτρέποντας τη μεταφορά θέσης σε φοιτητές επιτυχόντες των εξετάσεων οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και πάνω. Οι σπουδαστές μπορούν να ζητήσουν μεταφορά θέσης αρκεί να προσκομίσουν στο τμήμα υποδοχής τους πιστοποιητικό αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν δινόταν η δυνατότητα μετεγγραφής σε αυτή την κατηγορία, ενώ στο νόμο περί μετεγγραφών που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, μετεγγραφή δικαιούνταν μόνο οι φοιτητές που είχαν συγγενείς με χρόνιες παθήσεις ή αντιμετώπιζαν αναπηρίες και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τους ίδιους.

Παράλληλα, επιτρέπονται οι ενδοϊδρυματικές μετεγγραφές, όπως στις περιπτώσεις των ΤΕΦΑΑ Σερρών και Θεσσαλονίκης που ανήκουν στο ίδιο Ιδρυμα.

Διπλή εξεταστική Οχτώ ακόμα τροπολογίες πέρασε το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η δέσμευση του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου για διπλή εξεταστική τον Φεβρουάριο λαμβάνει νομοθετική υπόσταση. Κατ’ εξαίρεσιν για το φετινό έτος (αντίστοιχη ρύθμιση είχε περάσει και ο πρώην υπουργός Παιδείας τον περασμένο Φεβρουάριο) στην επερχόμενη εξεταστική τόσο οι φοιτητές επί πτυχίω αλλά και όσοι επιθυμούν να δώσουν μαθήματα προηγούμενων ετών έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε μαθήματα του χειμερινού αλλά και του εαρινού εξαμήνου.

Επίσης ιδρύονται τα δύο τουριστικά τμήματα έναντι διδάκτρων αποκλειστικά για αλλοδαπούς που είχε εξαγγείλει ο κ. Λοβέρδος στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, ενώ προβλέπεται και π ίδρυση ενός επιπλέον τμήματος με τα ίδια χαρακτηριστικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με αντικείμενο τις ελληνικές σπουδές. Σύμφωνα με την τροπολογία τα ίδια τα ΑΕΙ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση των τμημάτων, ενώ δεν κατοχυρώνεται η κρατική επιχορήγηση.

Τέλος, με το θέμα της ακύρωσης των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ, με τροπολογία το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι π αναπλήρωση του πρύτανη «σε περίπτωση ακύρωσης της εκλογής» γίνεται από τους αντιπρυτάνεις.

 

Πηγή: Ελέυθερος Τύπος