Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ

Αν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ και θα ακυρώσουμε τους όρους της λιτότητας, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους χωρίς «μονομερείς» ενέργειες, «εκτός αν μας αναγκάσουν», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από καλύτερη θέση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αποτιμώντας τις εξελίξεις της πρώτης φάσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, θα εντείνει από καλύτερη θέση την προσπάθειά του να σπάσει το κλίμα του φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή, αλλά διέξοδος.

 

Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη.

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό.

 

Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις:

 

1. Την καταπολέμηση του φόβου.

2. Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού.

3. Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας.

 

Εξ άλλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, προσθέτοντας ότι αναμένει μια «σκληρή» στάση από τους εταίρους, αρχικά.

 

«Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρ’ όλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα ζητήσει από τους εταίρους της χώρας να διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

 

Όπως αναφέρει, τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά, αλλά επισημαίνει ότι σκοπεύει να ζητήσει μεταχρονολόγηση των λήξεων για το μέρος του χρέους που διατηρεί η ΕΚΤ.

 

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε σε μία συμφωνημένη λύση» τονίζει, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι αρχικά σκληρή και ουσιαστική.

 

Μετά τις εκκλήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, για συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες ψηφοφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει πάντως ότι θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από ενδεχόμενες εκλογές.