Τσίπρας: Την Παρασκευή πληρώνουμε το ΔΝΤ, η συμφωνία είναι κοντά

Καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, ενώ διεμήνυσε ότι η Αθήνα θα καταβάλει την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

 

«Μην ανησυχείτε για αυτό», είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις στο παρελθόν και πρόσθεσε: «Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία στη συνέχεια πλαισίωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή της λίγο μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, η Κομισιόν τονίζοντας πως η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί.

 

«Ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα ξημερώματα, λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης, ότι το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα. 

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

 

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα, όπως αλλαγές στο ΦΠΑ, που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

 

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

 

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.