Βασιλικά: Όχι στις μονάδες βιομάζας λένε οι κάτοικοι

Αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου στα Βασιλικά είναι κάτοικοι της περιοχής.

 

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση “είναι καταστροφική για την οικονομία της περιοχής, η οποία είναι κυρίως αγροτική, καθώς και για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, τη δική τους και των παιδιών τους”, όπως λένε. Ενημερώνουν δε ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θέλει να υλοποιήσει το σχέδιο είναι πρώην υπουργός Ανάπτυξης.

Οι κάτοικοι, αρχής γενομένης την περασμένη Κυριακή, ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών εναντίον της κατασκευής των δύο μονάδων. Το δημοτικό συμβούλιο (φωτ.), δε, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, επέστρεψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)στη Μητροπολιτική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν με ή χωρίς διορθώσεις των ΜΠΕ οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η Παρέμβαση Πολιτών, η Λαϊκή Συσπείρωση και το Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής. “Η τεχνολογία των μονάδων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, για να έχουμε απτό προηγούμενο και δυνατότητα σύγκρισης με αυτό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο κάμπος των Βασιλικών τρέφει με τα οπωροκηπευτικά του και τα άλλα προϊόντα του την Κεντρική Μακεδονία, και μία τέτοια απόφαση εγκατάστασης εργοστασίων σε αποστάσεις λίγων μέτρων από καλλιεργήσιμες και κατοικημένες περιοχές δεν αφορά μόνο τους κατοίκους Βασιλικών”, αναφέρει ο κ. Μοσχόπουλος, εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων Βασιλικών.

Η λαϊκή συνέλευση κατοίκων Βασιλικών έχει εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας όπου υπογραμμίζεται ότι “Στηρίζει την απόφαση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου. Απόφασή μας είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή με τα χαρακτηριστικά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (προϊόντα του οποίου είναι φημισμένα για την ποιότητά τους), του κοινωνικού ιστού όπως διαμορφώνεται στην περιοχή και του παρθένου, ακόμα, ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, δεν χωράνε διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να δώσουμε το παρών σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όπου αλλού χρειαστεί και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση αυτών των μονάδων”.

“Η παράταξη Παρέμβαση Πολιτών προτείνει να υιοθετήσει ο δήμος θέρμης την ομόφωνη αρνητική απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των Βασιλικών, για τις δύο μονάδες βιομάζας, ώστε να είμαστε ενωμένοι στην αρνητική τοποθέτηση ως δήμος και ως κοινωνία”, υπογραμμίζει ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της παράταξης. Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, έχει επισημάνει 15 σημεία των ΜΠΕ που ζητά να αλλάξουν.

 

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη