Βέλγιο: Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λέο Τίντεμανς

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Λέο Τίντεμανς, άλλοτε πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για σχεδόν μια δεκαετία (1976-1985),  όπως ανακοίνωσε το κόμμα του, το CD&V.

Γεννημένος την 16η Απριλίου 1922 στην επαρχία της Αμβέρσας, ο Λέο Τίντεμανς υπήρξε μέλος του χριστιανοδημοκρατικού φλαμανδικού κόμματος CD&V, υπουργός σε διάφορα χαρτοφυλάκια και βουλευτής.

 

Αμέσως μετά την ανάδειξή του στον θώκο του πρωθυπουργού του Βελγίου, στον ευρωπαίο φεντεραλιστή αυτόν είχε ανατεθεί το 1974, στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, να συντάξει μια έκθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική. Η έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε το 1975, πρότεινε την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και την προώθηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

 

Τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το 1976.

Εξελέγη πολλές φορές ευρωβουλευτής μετά το 1979 και ως την αποχώρησή του από την πολιτική το 1999, πλην του διαστήματος από το 1981 ως το 1989, όταν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

 

Ο Τίντεμανς είχε λάβει 983.000 ψήφους στις ευρωεκλογές του 1979—έναν αριθμό που αποτελεί ρεκόρ στη χώρα του έως και σήμερα και του χάρισε προσωνύμια όπως «ο κύριος Ευρώπη» ή «ο άνθρωπος με το ένα εκατομμύριο ψήφους».

 

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί λίγο καιρό αφότου είχε αρχίσει η δεύτερη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού εξαιτίας σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων που σχετίζονταν με το «Σύμφωνο Έχμοντ», το οποίο καθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους γαλλόφωνους και τους φλαμανδούς στο Βέλγιο.

 

Στην ανακοίνωση του κόμματός του ο Τίντεμανς χαρακτηρίζεται μια «εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που ενσάρκωσε την πολιτική για μια ολόκληρη γενιά» στη χώρα αυτή.