Βloomberg: Τουλάχιστον στο 42% τα κόκκινα δάνεια

Πάνω από δύο στους πέντε Ελληνες δανειστές έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 42% του συνόλου στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει το σχετικό θέμα, ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που θα ληφθεί στη Λευκωσία.

 

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει νομικά αναχώματα στις τράπεζες, προκειμένου να μην «βγουν στο σφυρί» τα ακίνητα που έχουν προσημειωθεί, για την αποπληρωμή της οφειλής.

 

Η Κύπρος είναι η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%.

 

Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία που αναγκάστηκε να «μπει» στα Μνημόνια μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, δεν πληρώνεται από τους οφειλέτες το ένα τρίτο των δανείων.

 

Και σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες «βγήκαν στο δρόμο» διαμαρτυρόμενοι για την δραματική επιδείνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να τηρήσουν τους αρχικούς όρους των δανείων που πήραν.

 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, σε όλη την Ευρωζώνη ο τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται για πάνω από 2,5 χρόνια σε πορεία συρρίκνωσης, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον την αναγκαία ρευστότητα για να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους, ενώ πρέπει να βελτιώσουν και την εικόνα των ισολογισμών τους ως προς τα δάνεια.