WSJ: Ο Τσίπρας, ο Γιούνκερ και το «άγγιγμα» του Τσάβες

Στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες εστιάζει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να είναι και αυτήν την εβδομάδα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας. Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας, ο γνωστός αρθρογράφος Σάιμον Νίξον υποστηρίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από το «άγγιγμα» του Τσάβες, του τέως ηγέτη της Βενεζουέλας.

 

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, «θα είναι ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον γεγονός». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνεται, να μεταβεί στη Ρώμη και το Παρίσι, όπου θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά του κατά της λιτότητας και «είναι πιθανό να κερδίσει συμπάθεια» στις θέσεις του από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το Βερολίνο «δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα (των επισκέψεων) του» και όπως επισημαίνεται, εάν δεν γίνει αυτό (επίσκεψη στο Βερολίνο), μια πρώτη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Α. Τσίπρα «φαίνεται πιθανή κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου» και ότι «πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα».

 

Άλλο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα στη μάχη για το χρέος» αναφέρεται στις χθεσινές συνομιλίες που είχε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

 

Όπως επισημαίνεται «η συμπάθεια του Παρισιού στην Αθήνα προσθέτει πίεση στο Βερολίνο για επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων του πακέτου διάσωσης».

 

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται σημεία των δηλώσεων των δυο υπουργών, σημειώνοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας το αίτημα της κυβέρνησης της Αθήνας, υπό την ηγεσία του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο CNN και ότι η χώρα χρειάζεται μια «στρατηγική ανάπτυξης».

 

Εντωμεταξύ, σε χθεσινό άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο γνωστός αρθρογράφος Σάιμον Νίξον υποστήριζε ότι οι πολιτικές τύπου Βενεζουέλας είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα. Στο άρθρο του με τίτλο «Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από το άγγιγμα του Τσάβες», ο Νίξον έγραφε:

 

«Αυτή η ένταση ανάμεσα στην εθνική δημοκρατία και στα ευρύτερα ενδιαφέροντα της ευρωζώνης βρισκόταν πάντα στην καρδιά της κρίσης του ευρώ. Είναι υπερβολικά εύκολο να κατηγορεί κανείς την Άνγκελα Μέρκελ για την αποτυχία επίλυσης της σύγκρουσης. Στο κάτω κάτω έλαβε ένα αξιοσημείωτο πολιτικό ρίσκο εκείνη τη νύχτα του 2012 όταν συμφώνησε να αψηφίσει τη γνώμη των Γερμανών και να συμφωνήσει τη δεύτερη διάσωση της Ελλάσας. Αν οι Γερμανοί φορολογούμενοι τώρα επιβαρυνθούν με σημαντικές απώλειες, η Μέρκελ θα πληρώσει το πολιτικό κόστος. Αν ο κ. Τσίπρας επιτύχει την ανακούφιση του χρέους, ο ίδιος και οι θαυμαστές του θα πρέπει να πείσουν τη Μέρκελ ότι δεν χαραμίζει τα λεφτά της».