Χαμένοι στις διαφωνίες Βαρουφάκης – Σόιμπλε

Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση, διάρκειας 100 λεπτών, με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου (τήρηση των δεσμεύσεων και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει, κτλ) για το ελληνικό ζήτημα. Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση. 

«Δεν συμφωνήσαμε απόλυτα ή, όπως μου είπε ο εκπροσώπός μου, που ειναι διπλωμάτης, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς, όμως, να γκρεμίζει τις γέφυρες για συνεργασία και συνεννόηση τονίζοντας ότι παραμένουμε «δεσμευμένοι για την ενωμένη Ευρώπη» και καλώντας την Αθήνα να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. 

Απαντώντας δε στην κριτικη που δέχεται η Γερμανία ότι δεν σέβεται το εκλογικό αποτελέσμα στην Ελλάδα και το νέο ισχυρό μήνυμα του λαού, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι σεβασμό δεν χαίρουν μόνο οι αποφάσεις των ελλήνων ψηφοφόρων-πολιτών, αλλά των ψηφοφόρων-πολιτών όλων των κρατών-μελών. 

Σκοπός της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί το πλαίσιο για διαβουλεύσεις που θα βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση που δεν τελειώνει, τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης παίρνοντας το λόγο, ο οποίος χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις έκανε διπλωματικούς ελιγμούς χωρίς όμως να λείπουν από το λόγο του αιχμές που φέρνουν τη Γερμανία προ των ευθυνών της για την ανθρωπιστική κρίση και την αύξηση της δύναμης ακραίων και ναζιστικών μορφωμάτων. 

«Δεν προβλεπόταν να συμφωνήσουμε […] Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνήσαμε να διαβουλευθούμε για μια ευρωπαϊκή λύση» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σχεδόν υποχωρητικός σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει μια νέα αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ επανάλαβε την ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να δοθεί χρόνος για την ανάλυση του κυβερνητικού προγράμματος για την «πλήρη ανοικοδόμηση της χώρας» και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους εταίρους. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον Β.Σόιμπλε να υποστηρίζει πως το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ο Γ.Βαρουφάκης είπε ότι συμφωνεί με μεγάλο μέρος του υφιστάμενου προγράμματος (60-70%), για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν σωστά.

«Οι συμπολίτες μου ζητούν αξιοπρέπεια και τίποτα άλλο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος για την Ελλάδα αλλά και στην αποτυχία της ακολούθούμενης πολιτικής για την Ευρώπη. 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη από τη γερμανική πρωτεύουσα στην άνοδο της εκλογικής δύναμης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνδέεται άμεσα με την ακολουθούμενη πολιτική και την ταπείνωση που αισθάνθηκαν οι Έλληνες και τη παντελή έλλειψη ελπίδας. Επισημαίνοντας ότι η Γερμανία κατέφερε να εκριζώσει τον ναζισμό τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της στη μάχη κατά του ναζισμού και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνέστησε δε προσοχή από τη χώρα του Γκαίτε, όπως είπε, «να μην σπάζουμε το εύθραυστο λουλούδι της Δημοκρατίας με δηλώσεις του είδους ‘οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα’».

Σόιμπλε: Καθήκον η εύρεση λύσης, αλλά με τήρηση δεσμεύσεων

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά ήταν μια συζήτηση στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δυο χωρών», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Μένουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σε σχέση με τα κράτη-μέλη που έπληξε η κρίση έχει να διανύσει τον πιο δύσκολο δρόμο, σημειώνοντας όμως -με αναφορές στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος- ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Πολλές ήταν οι αναφορές του στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι παρ’ όλο που η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και έπληξε πολλές χώρες, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Ευρώπη, ούτε και στη Γερμανία.

«Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία -κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια-, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην τρόικα. 

Όπως και σε επαφές του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε τη γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW. 

Αναφορικά με το χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Ασχημη αρχή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ των δύο υπουργών.

Στη συνάντηση παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση έγινε την ώρα που αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις προς την Ελλάδα για συνέχιση του προγράμματος. Το βράδυ της Τετάρτης η ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters αποκάλυψε έγγραφο, με το οποίο προσέρχεται σήμερα το Βερολίνο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στο έγγραφο περιγράφεται η γερμανική θέση, η οποία συνοψίζεται σε ένα «όχι σε όλα», δηλαδή απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Με την πολιτική διελκυστίνδα σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να ρίξει γέφυρες προς τον γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Ανυπομονώ να συναντήσω όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον Δρ Σόιμπλε».