Χαρακόπουλος: Εξαρχής λάθος η «θεραπεία» του ΟΟΣΑ για το γάλα

«Ελπίζω το… πάθημα με το «φιάσκο» της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος -μέτρο που τελικά δεν επέφερε καμία μείωση της τιμής του- να έχει γίνει μάθημα για όλους», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.

 

«Ευχαρίστως ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του υφυπουργού, κ. Γιακουμάτου, να καταθέσω την άποψή μου για τη «μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ» στο γάλα αλλά και προτάσεις για πραγματική μείωση της τιμής του στο ράφι. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης. Δυστυχώς, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμη και για θέματα συναρμοδιότητάς μας, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης», δήλωσε αρχικά ο κ. Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση και συνέχισε:

 

«Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ», ελπίζω το… πάθημα με το «φιάσκο» της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος –μέτρο που δεν επέφερε τελικά καμία μείωση της τιμής του- να έχει γίνει μάθημα για όλους. Όπως εξ αρχής είχαμε επισημάνει, η «θεραπεία» για τη μείωση της τιμής στο ράφι δεν είναι η επιμήκυνση. Αν ήταν έτσι, το μακράς διάρκειας γάλα θα ήταν φθηνότερο. Θυμίζω ότι πυρήνας της πρότασης του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση ήταν η διευκόλυνση των εισαγωγών φθηνότερου γάλακτος. Ήδη, λοιπόν, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» της Κυριακής, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ του κ. Τέλλογλου, γαλακτοβιομηχανία διακινεί γάλα 8 ημερών σαν γάλα 7 ημερών. Θέλω να πιστεύω ότι του θέματος έχουν ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας. Ενώ, λοιπόν, η αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενο γάλα που κάποιοι το διαθέτουν στην αγορά ακόμη και για 8 ημέρες -καταστρατηγώντας τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο- και ενώ έχει μειωθεί η τιμή παραγωγού, παρ’ όλα αυτά οι τιμές στο ράφι όχι μόνο δεν πέφτουν αλλά καταγράφονται και αυξήσεις».

 

Στη συνέχεια, πρότεινε μια δέσμη μέτρων:

 

«Κατόπιν τούτων και θεωρώντας ως αδήριτη ανάγκη τη μείωση της τιμής του γάλακτος για τον καταναλωτή, αλλά και τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τέτοια μπορεί να είναι:

 

α) Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς, ιδιαίτερα του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους της λιανικής στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που η έκθεση του ΟΟΣΑ το υπολογίζει σε 35%.

 

β) Η διερεύνηση των καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για «μεταχρονολογημένες επιταγές» και «πιστωτικά τιμολόγια» και, εφόσον ευσταθούν, η αποφασιστική αντιμετώπισή τους.

 

γ) Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας και χρήματος για τους παραγωγούς, καθώς είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

 

δ) Η καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών για το γάλα που εγγίζει την ημερομηνία λήξης του, ώστε να μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων. 

 

ε) Η μείωση του ΦΠΑ για το γάλα στον κατώτατο συντελεστή (από 13% που είναι σήμερα), όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τις προτάσεις αυτές, καθώς και τα σχετικά στοιχεία, τα έθεσα υπ’ όψιν του κ. Υφυπουργού. Θέλω να πιστεύω πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού ακούσει όλους τους παράγοντες της αγοράς και βεβαίως τους παραγωγούς, θα προσεγγίσει χωρίς άγονους δογματισμούς το θέμα του γάλακτος και θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες».