Ξεκινά η 56η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Η αυλαία του 56ου ΦΚΘ θα ανοίξει σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, με την ταινία «Victoria» του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη.

Η πιο πρόσφατη ταινία του Αρνό Ντεπλεσέν, «Τα χρυσά μας χρόνια», μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, θα κλείσει – στις 14 Νοεμβρίου – την αυλαία της διοργάνωσης.

Η μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά στη χώρα

Με 200 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, από 53 χώρες του κόσμου, αφιερώματα, ειδικές προβολές, τα άκρως ενδιαφέροντα τμήματα «Νέοι Ορίζοντες» και «Ματιές στα Βαλκάνια», μια συναυλία με παράλληλη προβολή της ταινίας του 1927 «Metropolis» του Φριτς Λανγκ – συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής  – Τετάρτη 11 Νοεμβρίου), το Φεστιβάλ εξακολουθεί στην 56η του διοργάνωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά στη χώρα, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό του.

 Καρδιά του Φεστιβάλ θα είναι ο κινηματογράφος Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους

Η  φετινή διοργάνωση βρισκόταν οικονομικά «στον αέρα». Ωστόσο,  στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, όσον αφορά το ποσό των 700.000 ευρώ του προϋπολογισμού (το ίδιο ακριβώς με το περσινό), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, διευκρίνισε: «ευελπιστούμε να καλυφθεί με 250.000 έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, 120.000 ευρώ από χορηγίες και 180.000 τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια και πωλήσεις καταλόγων και αφιερωματικών τόμων».

Πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ θα είναι η παλιά και… εξ αγχιστείας γνώριμη της χώρας και της Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφική παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά (Γαλλίδα ανεξάρτητη παραγωγός και επικεφαλής της εταιρείας KG Productions από το 1978, τα τελευταία χρόνια ανέλαβε την παραγωγή για τις ταινίες «Το κεφάλαιο» του συζύγου της, Κώστα Γαβρά, «Graziella» του Μέχντι Σαρέφ, ενώ βρισκόταν επί σειρά μηνών στη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη επιστατώντας στα γυρίσματα στην ταινίας «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω»).

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο Κορνέλιου Πορουμπόιου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος από τη Ρουμανία, ο Αμερικανός Τζέι Oυάισμπεργκ, κριτικός κινηματογράφου, η Ελίζ Ζαλαντώ, παραγωγός από τη Γαλλία και ο Έλληνας σεναριογράφος και συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου.

Η ταινία του Αρνό Ντεπλεσέν, «Τα χρυσά μας χρόνια», μια ελεγεία για τη νεότητα, θα κλείσει – στις 14 Νοεμβρίου – την αυλαία της διοργάνωσης.

Τις φετινές προβολές θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά: ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν  και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του ΦΚΘ, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλον τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ, τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και το «Interruption» του Γιώργου Ζώη.

Ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ.

Ελληνικές ταινίες

Φέτος, το ελληνικό σινεμά πρωταγωνιστεί στο 56ο ΦΚΘ, με 20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώματος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος. Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία  «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015», σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου.  Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν.

70 χρόνια ελληνικό κινούμενο σχέδιο

Το 56ο Φεστιβάλ γιορτάζει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με την ASIFA Hellas (το ελληνικό τμήμα της Ένωσης International Animated Film Society ) και παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation  φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη «Ο Ντούτσε αφηγείται…», μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ΄, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου», με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.

«Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν.

«Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 56ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος, οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.

Νεανική οθόνη

Το 56ο ΦΚΘ παρουσιάζει, στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη», ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με τον χώρο του κινηματογράφου.

Ο δημιουργός Νίκος Καβουκίδης.

Αγορά

Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 56ου ΦΚΘ, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει τον χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Βραβείο Lux

Τέλος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο Lux, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ) και «Μάθημα»  των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα).

Πηγή: Ναυτεμπορική