«Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο Ελλάδας – Ευρώπης»

Την ανάγκη για ένα νέο συμβόλαιο της Ελλάδας με την Ευρώπη επεσήμαναν αμφότεροι οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γαλλίας, Γιάννης Βαρουφάκης και Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Παρίσι.

 

«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω στον γάλλο υπουργό τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για να δοθεί ένα τέλος σε έναν κύκλο πιέσεων από την Ευρώπη», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Πρόσθεσε ότι η θέση μας είναι ότι η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων, ενώ τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες για να δει κι άλλους εταίρου.

 

«Με τον κ.Σαπέν καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και θέσαμε το πρόβλημα απέναντί μας. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες πρωτεύουσες. Αν κάτσουμε στο ίδιο μέρος του τραπεζιού η επιτυχία είναι σίγουρη», είπε ο Έλληνας υπουργός.

 

«Δείξαμε στους εταίρους την αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε πρώτα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης, ενώ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος για τους εταίρους μας και για να γίνει αυτό πρέπει να έρθει η ανάπτυξη ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».

 

Ο υπουργός είπε ότι έχει δεχθεί πρόσκληση από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συνάντηση με την πρώτη ευκαιρία, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τόσο το Βερολίνο, όσο και την Φραγκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

«τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταπκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε ο υπουργός.

 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει επαφές και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο Ευρώ και την Ευρωζώνη επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη.

 

Οπως ανέφερε ο γάλλος υπουργός σε αυτήν την συνάντηση εργασίας με τον κ.Βαρουφάκη μίλησαν σε βάθος για την κατάσταση, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Γαλλίας υπάρχει επιθυμία βοήθειας και φιλίας.

 

«Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο Σαπέν.

 

Από τη συζήτηση κρατώ πολλά σημεία και κυρίως σημειώνω τέσσερις κοινές πεποιθήσεις:

 

1. Η πρώτη είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναδομήσει ένα κομμάτι από το μέλλον της.

 

2. Η δευτερη είναι όι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη υπάρχει η ανάγκη για ανάπτυξη

 

3. Αυτή η αναπτυξη θα έρθει από τις επενδύσεις για μία πιο ανταγωνιστική οικονοιμία

 

4. Κοινή επιθυμία είναι ότι δεν μπορούμε να αναμορφώσουμε μία χώρα χωρίς δίκαιο φορολογικό στοίχημα, μάχη κατά της φοροαπάτης.

 

«Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για να βρούμε μία λύση. Εχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι τις αναγκαίες θέσεις προκειμένου να συζητηθούν με τους φορείς», τόνισε ο κ.Σαπέν.

 

Ττέλος υπογράμμισε τον ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».

 

Πηγή: Έθνος