Αλβανία: Πλημμύρες και σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές

Τεράστιες ζημιές προκέλεσε η κακοκαιρία που πλήττει την Αλβανία τα τελευταία 24ωρα. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο νότο της χώρας, όπου τα ποτάμια Αώος, Δρίνος, Οσούμι, Γκιανίτσα, έχουν υπερχειλίσει πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια.

 

Πολλά χωριά, κυρίως στην περιοχή της Αυλώνας, όπου είναι η εκβολή του Αώου, εκκενώθηκαν και έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, ενώ οι δρόμοι έχουν χαθεί κάτω από τα νερά.

Λόγω κατολισθήσεων έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες σε αρκετά σημεία. Η εθνική οδός που συνδέει το νότο με την πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη στο καινούργιο της τμήμα, από το Τεπελένι προς την πόλη Φίερι.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές στο νότο της χώρας και στην πόλη του Αργυροκάστρου.

Λόγω της κακοκαιρίας η αλβανική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς το νότο της χώρας.

Δύσκολες μέρες περνούν ειδικά οι Έλληνες στις περιοχές Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει όλο τον κάμπο της Δρόπολης και σε αρκετά σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες η στάθμη του νερού έφθασε στα 50 εκατοστά.

Στο χωριό Βρυσσερά, παρακλάδι του ποταμού Δρίνου υπερχείλισε και “εισέβαλε” στο χωριό πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες.

Υπερχείλισε επίσης ο Μπίστρισσα, ο ποταμός που διασχίζει την περιοχή του Βούρκου, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και δεν άφησε τίποτε στο πέρασμά του.

Η περιοχή της Δρόπολης και Πωγωνίου στο νομό Αργυροκάστρου είναι τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα στους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.