Αρχίζει το ξεπούλημα ακινήτων λόγω κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 2016 άνοιξε το δρόμο στην πώληση ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Και όπως ακριβώς είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα, τα distress funds ξεκινούν την αρπαγή με τα λεγόμενα ακίνητα – φιλέτα. Μεγάλες ή μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να αγοραστούν εύκολα και σε χαμηλή τιμή και να πουληθούν μετά ακριβά σε άλλες εταιρείες που θα έρθουν στη χώρα για να «επενδύσουν».

Έτσι λοιπόν, όπως διαβάζουμε, οι τράπεζες ετοιμάζονται ήδη – και τα distress funds επίσης ακονίζουν τα δόντια τους – να πουλήσουν μεγάλα αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία που περιήλθαν στα χαρτοφυλάκια τους, λόγω υψηλού δανεισμού. ¨όπως φαίνεται μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πουληθούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, η Eurobank πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχείου «Capsis» στη Ρόδο, πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να πουλήσει ένα πακέτο 70 ξενοδοχειακών μονάδων, όλων των κατηγοριών, το οποίο θα διαθέσει σε ξένα επενδυτικά funds. Δηλαδή όχι μόνο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η περίπτωση αυτή φαίνεται ότι παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον από ξένου επενδυτές – αγοραστές και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο ξενοδοχειακών μονάδων αμέσως μετά.

Μεταξύ των ξενοδοχείων που οδεύουν προς πώληση, αν και εντελώς διαφορετική περίπτωση, είναι και το Hilton της Αθήνας, το οποίο ο όμιλος Alpha Bank έχει αναθέσει στη Citibank να το πουλήσει επίσης σε ξένο fund, μάλλον αμερικανικό, με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 150 και 180 εκατ ευρώ.

Και όπως είναι αναμενόμενο, μετά από τα ακίνητα – φιλέτα, τα κοράκια των distress funds, αφού βγάλουν ζεστό χρήμα, θα στρέψουν τη προσοχή τους στις κατοικίες και βέβαια στην κύρια κατοικία πολλών δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, ή που οι τράπεζες αποφάσισαν ότι δεν είναι «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες. Και ο μεγαλύτερος φόβος όλων των δανειοληπτών είναι να μην ζήσουμε και στην Ελλάδα σκηνές Ισπανίας, όταν τα ΜΑΤ πετούσαν στο δρόμο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους και να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα distress funds.

Σ.Α. / Radio1d.gr