ΕΛΒΟ: Απλήρωτοι παραμένουν 200 πρώην εργαζόμενοι

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί 200 και πλέον πρώην εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, καθώς, ενώ αποχώρησαν από την επιχείρηση το 2010, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους.
Χθες, αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την παρέμβασή του για να επισπευσθεί η καταβολή των αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.

 

Μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων (νυν συνταξιούχων) Κ. Αβρανιτίδης τόνισε ότι σήμερα οι 200 και πλέον οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν. “Είμαστε αγανακτισμένοι και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την κυβέρνηση για την περιφρόνηση που δείχνει απέναντι μας από το 2010 έως σήμερα, καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις μας” υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτίδης.

Στο πλευρό τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, καθώς και την αντίθεση τους στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ.

“Η ΕΛΒΟ πρέπει να μείνει ζωντανή. Μπορεί να προσφέρει ακόμη στο κράτος και μάλιστα χωρίς κόστος” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ζήτησε άμεση λύση τόσο στο θέμα των συνταξιούχων όσο και στη λειτουργία της ΕΛΒΟ από την κυβέρνηση. “Δεν είναι δυνατόν 200 οικογένειες να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση με ευθύνη άλλων. Είναι απάνθρωπο. Έχουν μπει στη γενικευμένη λογική της περικοπής δαπανών, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι η χώρα. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
 

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ

 

Την ανάγκη η ΕΛΒΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της επισήμανε ο Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας πως παλεύει και προσωπικά μέσα από τη Βουλή χρόνια ολόκληρα, για να διατηρηθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία ζωντανή. “Η ΕΛΒΟ έχει πολλά να προσφέρει στο κράτος ακόμη, παρά τον πόλεμο που υφίσταται από μια σειρά συμφερόντων”, υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.

Η επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας” Δέσποινα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι “είναι ανάγκη η ΕΛΒΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της, διότι εκτός των άλλων κινδυνεύουν να χαθούν και 200 υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Με τις πολιτικές που ακολουθούνται οδεύει σε πλήρη απαξίωση και ξεπούλημα. Είναι ένα από τα τελευταία φουγάρα στη ΒΙΠΕ και δεν πρέπει να κλείσει. Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να βρει έναν πρακτικό τρόπο, για να βοηθήσει ουσιαστικά τους συνταξιούχους”.

Ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής” Νίκος Χρυσομάλλης δήλωσε ότι δεν μπορεί να χαθεί μια από τις τελευταίες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, όπως είναι οι εταιρείες του κομματιού της αμυντικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Συμμετέχω” Δημήτρης Μούρνος είπε ότι “με αυτόν τον τρόπο εκχωρείται η εθνική κυριαρχία” και μίλησε για “ενέργειες εξάρτησης και υποταγής”, ενώ ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Ζιώγας υπογράμμισε ότι υπάρχει σχέδιο να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στο μέλλον όλο αυτό το έργο να μεταφερθεί στη Βόρεια Ευρώπη, με τις πολιτικές της EE. Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ Θανάσης Αγαπητός ζήτησε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΛΒΟ και είπε ότι έχει καταθέσει πρόταση, για να σταματήσει το ξεπούλημα.

 

Πηγή: Μακεδονία