Γέμισε με «εισαγόμενους» ζητιάνους η Θεσσαλονίκη

Ανδρες με ακρωτηριασμένα μέλη, γυναίκες που παριστάνουν τις μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, ανήλικοι με κοντά παντελόνια που τουρτουρίζουν στο κρύο. Η θεσσαλονίκη και φέτος έχει γεμίσει, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, με «εισαγόμενους» ζηηάνους, θύματα κυκλωμάτων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που τους εκμεταλλεύονται γτα να θησαυρίζουν.

Αυτές τις ημέρες στο κέντρο της πόλης συναντά κανείς δεκάδες ανήλικα παιδιά, άνδρες με κομμένα μέλη και παραμορφώσεις, νεαρές γυναίκες που ζητιανεύουν με ης ώρες καθισμένες στο παγωμένο πεζοδρόμιο.

Σε κοντινή απόσταση πάντα υπάρχει ένα μέλος του κυκλώματος, που επιβλέπει τους σύγχρονους «δούλους» του, ώστε να έχει εικόνα για τα χρήματα που συγκεντρώνουν. Μάλιστα, έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι στα δύστυχα μωρά που βλέπουν οι περασπκοί σης αγκαλιές των μητέρων-ζητιάνων γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών και ηρωίνης, ώστε να μη διαμαρτύρονται και να μην κλαίνε προκαλώντας τα βλέμματα.

Εξάλλου, τα κυκλώματα που λυμαίνονται τους δρόμους της πόλης κάθε χρόνο συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιος θα καπαρώσει τα καλά σημεία. Τα εμπορικά κέντρα, οι εκκλησίες, τα φανάρια και γενικά οι δρόμοι του κέντρου της πόλης με περατζάδα αποτελούν το μήλον της Εριδος για τα κυκλώματα που ελέγχουν τους επαίτες.

Οι ζητιάνοι δουλεύουν από το πρωί μέχρι να κλείσει η αγορά. Το… μεροκάματο για 10-12 ώρες δουλειάς σε κεντρικό σημείο της θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 150250 ευρώ την περίοδο των γιορτών και σε 70-100 ευρώ τον υπόλοιπο χρόνο.

Φυσικά, τα χρήματα αυτά καταλήγουν απευθείας στις τσέπες των συμμοριών, ενώ οι ζηηάνοι ζουν με ένα πιάτο φαγητό, σε ετοιμόρροπα καταλύματα ή οικοδομές υπό ανέγερση.

 

Όργιο παραεμπορίου έχει στηθεί ης τελευταίες ημέρες στο κέντρο της θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες παράνομοι μικροπωλητές κατακλύζουν καθημερινά τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και πωλούν από «μαϊμού» τσάντες και πορτοφόλια μέχρι θήκες κινητών, ακουστικά και φουλάρια.

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν συλληφθεί για παραεμηόρκ) περισσότερα από 50 άτομα Στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, στην Εγνατία, στη λεωφόρο Νίκης, στη Δραγούμη, στη Βενιζέλου και την Ερμού αμέτρητοι παράνομοι μικροπωλητές στρώνουν αυτοσχέδιους πάγκους και… σεντόνια στο πεζοδρόμιο.

 

«Η κατάσταση εν όψει των εορτών έχει γίνει αφόρητη. Πλέον στρώνουν τους…πάγκους τους ακόμη και μπροστά σης βιτρίνες μας, ενοχλούν τους περαστικούς και τους πελάτες μας.

 

Δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης για να καταπολεμηθεί το παραεμπόριο.
Εξάλλου και οι παράνομοι μ η κροπωλητές έχουν τσιλιαδόρους σε απόσταση, που τους προειδοποιούν και το βάζουν στα πόδια, όταν πλησιάζει αστυνομικός» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο Σάββας Περονίδης, καταστηματάρχης στο κέντρο της πόλης.

 

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία