Η κακοκαιρία εμποδίζει τις έρευνες για το αεροσκάφος της AirAsia

Αντίπαλο τις κακές καιρικές συνθήκες έχουν οι ομάδες έρευνας και περισυλλογής θυμάτων και συντριμμιών του αεροσκάφους της AirAsia που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας της Ινδονησίας.

 

Σήμερα οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν σήμερα μόνο δύο σορούς, την ώρα που η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή συνεχίζει να εμποδίζει την ταχύτερη εξέλιξη των ερευνών.

 

Δύτες βούτηξαν στην θάλασσα της Ιάβας, καθώς επωφελήθηκαν από την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, όμως δεν κατάφεραν τελικά να προσεγγίσουν το μεγαλύτερο μέρος των συντριμμιών του Airbus Α320- 200 που συνετρίβη την 28η Δεκεμβρίου λίγο μετά την απογείωσή του από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη και 162 επιβαίνοντες.

 

«Ορισμένοι επιχείρησαν να καταδυθούν, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις επιχειρήσεις κατάδυσης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος των ερευνών, ο Σ. Μπ. Σουπριγιάντι, από το Πανγκάλαν Μπου.

 

«Οι δύτες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τα περισσότερα τμήματα του αεροσκάφους έως αυτήν τη στιγμή» προσέθεσε ο ίδιος.

 

Οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα 5 μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους, ένα εκ των οποίων είναι η ουρά του αεροπλάνου όπου συνήθως βρίσκονται τα μαύρα κουτιά.

 

Άλλα δύο πτώματα ανασύρθηκαν σήμερα, ανεβάζοντας το αριθμό των θυμάτων που περισυνελέγησαν σε 39, παρά τη διεύρυνση της ζώνης ερευνών προς τα ανατολικά, στα ανοιχτά του νησιού Βόρνεο. Ισχυρά θαλάσσια ρεύματα ενδέχεται να έχουν απομακρύνει τμήματα του αεροσκάφους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

 

Προτεραιότητα των ομάδων έρευνας είναι να εντοπίσουν τις σορούς των θυμάτων, ορισμένα εκ των οποίων βρέθηκαν δεμένα με τις ζώνες τους στα καθίσματά τους στο αεροσκάφος.

 

Ένας πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας, ο Γιαγιάν Σοφιάν, που κυβερνά το πολεμικό πλοίο Bung Tomo το οποίο πρώτο εντόπισε την περασμένη εβδομάδα τα συντρίμμια, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ορισμένα από τα αντικείμενα που έχουν περισυλλεγεί.

 

«Έχουμε βρει σακίδια, αποσκευές, ένα κάθισμα για μωρά» είπε ο ίδιος ενώ προσέθεσε ότι οι ομάδες ερευνών είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να ανασύρουν τα θύματα, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή.