Κάμερον, Κλεγγ και Μίλιμπαντ μεταβαίνουν στη Σκωτία για να αποτρέψουν την καταστροφή

Κάμερον, Κλεγγ, Μίλιμπαντ: και οι τρεις ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων βρίσκονται σήμερα στην Σκωτία, οκτώ ημέρες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το ρεύμα υπέρ του “ναι” και να αποτραπεί η διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η εσπευσμένη επίσκεψη των τριών κορυφαίων πολιτικών ηγετών της χώρας ανακοινώθηκε χθες, δύο ημέρες μετά την δημοσίευση δημοσκόπησης που έδινε για πρώτη φορά προβάδισμα του “ναι” στο δημοψήφισμα.

 

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλεγγ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και εταίρος του στην κυβέρνηση, και ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, δεν θα κάνουν κοινή εμφάνιση, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν θέλει να εμφανισθεί στο πλευρό του εξαιρετικά αντιδημοτικού στη Σκωτία Κάμερον.

 

“Συμφωνούμε να αγωνισθούμε για την ίδια υπόθεση, αλλά ο καθένας από τη δική του πλευρά”, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian πηγή του Εργατικού Κόμματος.

 

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι η καθυστερημένη επίσκεψη των τριών δείχνει ότι “η ελίτ του Ουέστμίνστερ βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου πανικού, τη στιγμή που το έδαφος της Σκωτίας φεύγει κάτω από τα πόδια τους”.

 

Της επίσκεψης του βρετανού πρωθυπουργού προηγήθηκε η δημοσίευση άρθρου του σήμερα στην εφημερίδα Daily Mail , μέσα από το οποίο καλεί τους ψηφοφόρους της Σκωτίας να ζυγίσουν με προσοχή τις συνέπειες μίας νίκης του “ναι” στο δημοψήφισμα.

 

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη και ιδιαίτερη χώρα. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Άρα, ας μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφιβολίας προς τους Σκώτους: επιθυμούμε διακαώς να παραμείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια των εθνών”, γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός.