Παρίσι: Αφόρητες οι πιέσεις της τρόικας

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η αναμενόμενη, με τις πιέσεις από την πλευρά της τρόικας για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα να είναι αφόρητες και με εναλλακτική λύση την εξάμηνη παράταση του Μνημονίου.

Ωστόσο, ανώτερες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση σε πολλά σημεία. Το δημοσιονομικό κενό παραμένει το ακανθώδες ζήτημα στις συνομιλίες, ενώ υπήρξε πρόοδος σε επιμέρους ζητήματα, όπως τα εργασιακά και η θέματα που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι η τρόικα δεν επιστέφει ακόμη στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Το απόγευμα αναμένεται να γίνει ενημέρωση των προϊσταμένων της τρόικας, από την οποία θα κριθεί η εξέλιξη των συζητήσεων.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Euroworking Group της Πέμπτης, στο οποίο θα εξεταστούν οι «λύσεις» και οι επιλογές αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση και των οικονομικών εμπειρογνωμόνων για το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Παρίσι.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μιλήσει σε συνέδριο της Eurobank και στο οποίο δεν αποκλείεται να μεταφέρει ον τόνο των συζητήσεων με τους δανειστές.