Μοναδική «επένδυση», η πώληση των κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ευτυχώς που υπάρχουν τα ξένα ΜΜΕ και μαθαίνουμε την αλήθεια για το τι ετοιμάζεται να γίνει στην Ελλάδα. Γιατί, αν περιμέναμε από την εγχώρια ενημέρωση, τότε θα πιστεύαμε όσα ακούμε και όσα μας λένε διάφορα «επίσημα χείλη», όπως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε πρόσφατη ομιλία του, το αγαπημένο παιδί των δανειστών, έκανε λόγο για μεγαλόπνοα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, για να πορευτούν με σιγουριά στο μέλλον, να σταθεροποιηθούν και να αναλάβουν και πάλι το ρόλο που είχαν, να στηρίξουν δηλαδή την πραγματική οικονομία. Να χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια και επιχειρήσεις που προσπαθούν να βγουν από το σκοτάδι που τους έριξαν οι ίδιες οι τράπεζες μοιράζοντας θαλασσοδάνεια επί χρόνια και χωρίς κανένα έλεγχο σε διάφορους κολλητούς και εκλεκτούς, αλλά και σε κόμματα. Χρήματα που ήταν δανεικά κι αγύριστα και κατέληξαν χωρίς καμία αμφιβολία σε κάποιους οικονομικούς παραδείσους, τη στιγμή που οι δήθεν επιχειρηματίες που τα πήραν, κλαίνε και οδύρονται επειδή δήθεν πτώχευσαν και καταστράφηκαν. Όταν μάλιστα αυτοί που πραγματικά καταστράφηκαν είναι οι τεράστιες στρατιές ανέργων, που υφίστανται και όλη την πίεση από τα συνεχή μνημόνια και τα συνεχή φορολογικά μέτρα, ενώ πλήρωσαν και τρεις φορές την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη στιγμή που πασχίζουν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα δάνειά τους και να μη χάσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα όμως με τον κ.Στουρνάρα, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τη κατάσταση των τραπεζών. Φταίνε αυτοί και τα δάνειά τους που δεν μπορούν να τα πληρώσουν επειδή έμειναν άνεργοι. Γιατί, σύμφωνα με τον πολύ κ.Στουρνάρα, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τροχοπέδη στα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών.

Δηλαδή οι τράπεζες θέλουν να πάνε μπροστά και δεν τις αφήνουν οι χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Αυτό μας λέει το αγαπημένο παιδί των δανειστών. Γι αυτό, λέει, πρέπει να φύγουν γρήγορα από τη μέση τα κόκκινα δάνεια. Για να μπορέσουν να ανασάνουν οι τράπεζες και να πάμε μπροστά. Για να μπορέσουν, λέει ο κ.Στουρνάρας, να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Όχι ότι τον πιστεύει κανείς. Άλλωστε αυτά τους είπαν να λέει οι δανειστές προϊστάμενοί του, αυτά λέει. Αλλά ξεχνάει ότι υπάρχουν και τα ξένα ΜΜΕ που δεν τρώνε κουτόχορτο, ούτε θεωρούν τον κ.Στουρνάρα τσάρο της Οικονομίας για να θεωρούν ευαγγέλιο τα όσα λέει και να τα αναμεταδίδουν χωρίς καμία κριτική.

Από τα ξένα ΜΜΕ – και συγκεκριμένα από τη Wall Street Journal – μαθαίνουμε λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να επιλέξουν ποιος θα διαχειρίζεται τις ελληνικές τράπεζες. Και σιγά μην άφηναν όλους αυτούς που γκρέμισαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ των έσω, να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο στις τράπεζες στις οποίες τα funds έχουν ρίξει ένα κάρο λεφτά για να αγοράσουν μετοχές τους. Έτσι λοιπόν, και χωρίς να λογαριάζουν τις θεωρίες του Γ.Στουρνάρα περί δήθεν επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, οι Ευρωπαίοι, δανειστές και τραπεζίτες, προσανατολίζονται στην

αντικατάσταση περίπου του ενός τρίτου των στελεχών που είναι τοποθετημένοι σήμερα στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Και μάλιστα, με πρώτη και καλύτερη τη μη εκτελεστική πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Γιατί οι Ευρωπαίοι θωρούν ότι συγκαταλέγεται σε μία ομάδα «πολιτικοποιημένων» τοποθετήσεων που στα μάτια τους, λειτουργούν ως εμπόδιο στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Λ.Κατσέλη δεν είναι το μοναδικό τραπεζικό στέλεχος που φέρεται, σύμφωνα την αμερικανική εφημερίδα, να βρίσκεται μπροστά στην πόρτα εξόδου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθέσει στην αμερικανική εταιρεία Spencer Stuart να αξιολογήσει το δυναμικό των Διοικητικών Συμβουλίων στις ελληνικές τράπεζες.

Αξιολογητές έφτασαν στην Αθήνα τον Μάιο για να αρχίσουν την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τραπεζικά στελέχη περνούν πολύωρες και δύσκολες συνεντεύξεις. Σύμφωνα με τη WSJ, το πόρισμα της Spencer Stuart είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου και αναμένεται να συστήσει την αντικατάσταση περίπου του ενός τρίτου των 55 μη εκτελεστικών διευθυντών που εργάζονται στις μεγάλες τράπεζες.

Και φυσικά, θα αντικατασταθούν με άτομα που θα υποδείξουν τα funds, τα οποία έχουν ήδη στη κατοχή τους ένα πολύ μεγάλο αριθμό των μετοχών των τραπεζών, για να μπορούν να κάνουν κουμάντο. Ο Γ.Στουρνάρας, όπως φαίνεται, έχει μπερδέψει τα funds με τους επενδυτές. Και προσπαθεί να μας πείσει ότι θα επενδύσουν χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Όχι μόνο δεν θα επενδύσουν, αλλά θα αγοράσουν και ελέγξουν κιόλας τις ελληνικές τράπεζες. Κι ας λέει ο Γ.Στουρνάρας ότι οι τράπεζες εξετάζουν επενδυτικά σχέδια.

Η μόνη επένδυση που πρόκειται να γίνει στη χώρα δεν είναι άλλη από την πώληση των κόκκινων δανείων. Κι αυτό, για να πάρουν οι δανειστές και τα funds τις ελληνικές τράπεζες χωρίς κανένα βάρος.