Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να πειράξει τον νόμο Κατσέλη

Παράνομες θα είναι οποιεσδήποτε αλλαγές που φιλοδοξεί να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά διότι δεν διαβουλεύτηκε προηγουμένως με εκπροσώπους των δανειοληπτών παρά μόνο με τους τραπεζίτες που διακαώς αναζητούν δια της πλαγίας οδού να καταστήσουν ανενεργή τη μοναδική ασπίδα όλων μας απέναντι στις τοκογλυφικές πρακτικές τους.

 

Διαβάζουμε στην «Καθημερινή» ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να αλλάξει τον νόμο Κατσέλη υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών και ότι αυτό αποτελεί δέσμευσή της έναντι της τρόικας και όχι έναντι των τραπεζιτών.

 

Στόχος της κυβέρνησης υποτίθεται ότι είναι η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει άχρηστο τον νόμο.

 

Προσέξτε τι επιδιώκουν να πράξουν οι υπηρέτες των κερδοσκόπων σε βάρος όλων των Ελλήνων!

 

Πρώτον, επιδιώκει τη  μεταφορά όλων των υποθέσεων από τα περιφερειακά ειρηνοδικεία, όπου γενικά λαμβάνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία και με πανηγυρικό τρόπο δικαστικές αποφάσεις γενναίας μείωσης των οφειλών των δανειοληπτών, στα κεντρικά, όπου οι τραπεζίτες εξακολουθούν να ασκούν κάποια ορισμένη επιρροή στο δικαστικό σύστημα, μέσω διαφόρων δώρων προς δικαστικούς επιμελητές κλπ.

 

Δεύτερον, ο ορισμός νέας δικασίμου για όλες τις υποθέσεις που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστούν από το 2017. Κάτι τέτοιο θα αποπροσανατολίσει το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των δικών και όχι μόνο δεν θα επιταχύνει τη διεξαγωγή των δικών αλλά αντίθετα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες αναβολές και «αλαλούμ» στο πρόγραμμα απονομής δικαιοσύνης.

 

Τρίτον, η αναστολή πλειστηριασμού θα αφορά μόνο στην κύρια κατοικία –αναλόγως δηλαδή όπως θα κρίνουν ποια είναι αυτή οι κρατούντες την εξουσία και οι τραπεζίτες –και οι μηνιαίες δόσεις προς την τράπεζα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης θα καθορίζονται βάσει των… εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Οτι όλα τα ακίνητα θα κατάσχονται και θα βγαίνουν στο σφυρί ανά πάσα στιγμή και ότι ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης θα καταβάλλει μεγαλύτερα ποσά μηνιαίως στις τράπεζες από ότι σήμερα, αφού διατηρεί το δικαίωμα να μην δίνει ούτε ευρώ στην περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν του περισσεύουν χρήματα για να πληρώνει τα κερατιάτικα των τραπεζών διότι πρέπει να… επιβιώσει.

 

Τέταρτον, η προσωρινή αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα που σημαίνει ότι ακόμη και αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι η τράπεζα δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει στο σφυρί το σπίτι του δανειολήπτη, οι τραπεζίτες θα μπορούν όποτε τους καπνίσει να ζητούν επανεξέταση της υπόθεσης. Κάτι τέτοιο αποσκοπεί φυσικά στο να τσακίσει τα νεύρα του δανειολήπτη.

 

Πέμπτον, η ιεράρχηση της εκδίκασης των υποθέσεων με κριτήριο τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και την καθιστά δυσχερέστερη.

 

Εκτον, τα κίνητρα για εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης ωφελούν αποκλειστικά τις τράπεζες διότι επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να απομακρύνουν την πιθανότητα γενναίας μείωσης του χρέους ή και ολικής διαγραφής του και να μην μπορεί ο δανειολήπτης να απευθυνθεί απευθείας στη Δικαιοσύνη παρά να βρεθεί αντιμέτωπος με τους τραπεζίτες και τους διαμεσολαβητές που έχουν εκπαιδευτεί ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις που κατά κανόνα είναι συμφέρουσες προς τις τράπεζες, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα. Αν ο οφειλέτης δεχτεί την εξωδικαστική διαδικασία παγιδεύεται διότι αν τυχόν δεν αποδεχτεί τη «συμβιβαστική» λύση που ο διαμεσολαβητής προτείνει, ο διαμεσολαβητής δίνει αναφορά στο Ειρηνοδικείο και αν το Ειρηνοδικείο κρίνει ότι η πρόταση συμβιβασμού του διαμεσολαβητή ήτα σωστή τότε προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που την αρνήθηκαν, εν προκειμένω στον δανειολήπτη, καθώς και η επιβάρυνσή τους με τα δικαστικά έξοδα.

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση δημιουργεί, σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές που αναφέρονται και στη σχετική επιστολή που παρέδωσε στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ένα νέο επάγγελμα. Αυτό του «διαχειριστή πτώχευσης» που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από «κοράκια» που θα συνεργάζονται άμεσα με τράπεζες και εισπρακτικές εταιρίες ή θα είναι οι ίδιες οι εισπρακτικές εταιρίες. Το επάγγελμα αυτό θα ασκείται από εξειδικευμένους δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές.

 

Το Radio1d.gr καλεί την κυβέρνηση να μην πειράξει τον νόμο Κατσέλη διότι όσα προωθεί θα επιφέρουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και θα πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη, ανάλογη με εκείνη που παρατηρήσαμε πολλάκις τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ κάθε φορά που οι «άνδρες με τα μαύρα» επιχειρούσαν να πετάξουν από τα σπίτια τους όσους φτωχοποιημένους πολίτες δεν είχαν να πληρώσουν τους σύγχρονους τοκογλύφους.

 

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους αγανακτισμένους δανειολήπτες και ευελπιστούμε ότι οι κλάδοι που αντιστέκονται στα μέτρα επίσημης Πολιτείας και τραπεζών με στόχο τον οικονομικό αφανισμό όλων μας θα υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο κοστούμι που ράβει η κυβέρνηση στα μέτρα των τραπεζών σχετικά με τον νόμο Κατσέλη. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr