Περιφερειακή οδός: Ξαναχτύπησαν oι κλέφτες χαλκού

Νέα κρούσματα κλοπής καλωδίων χαλκού, πινάκων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στην περιφερειακή οδό διαπίστωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έπειτα από αυτοψίες στις οποίες προχώρησαν, καθώς το τελευταίο διάστημα ο δρόμος βυθίζεται πολύ συχνά στο σκοτάδι.

 

Τα νέα περιστατικά αναγκάζουν τη διοίκηση της περιφέρειας να λάβει αυστηρά μέτρα τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Έπειτα από ειδική σύσκεψη στις τεχνικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Στάθη Αβραμίδη και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίστηκε να γίνει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών, τα οποία δεν θα είναι εμπορεύσιμα.

 

Το κόστος αυτών των υλικών είναι μεγαλύτερο, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ΠΚΜ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. «Τα νέα κρούσματα μας έχουν ανησυχήσει, και επειδή το φαινόμενο των κλοπών δεν πρόκειται να σταματήσει, προχωράμε άμεσα σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια υλικών, που δεν θα μπορούν να μεταπωληθούν στην αγορά», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

 

Εντατικές Περιπολίες

 

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και οδηγών.

Στο εξής, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμίδης, τόσο στην περιφερειακή οδό όσο και σε άλλα τμήματα δρόμων που εποπτεύει η ΠΚΜ θα πυκνώσουν οι περιπολίες με οχήματα της αστυνομίας και συμβατικά, αν χρειαστεί, καθώς στόχος είναι να περιοριστούν οι ζημιές από τα κλοπιμαία, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της περιφέρειας.

Πέρυσι μάλιστα ο περιφερειάρχης με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα ζήτησε από την αστυνομία να διαθέτει οχήματα από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, προκειμένου να ελέγχουν την περιφερειακή.

Τα φαινόμενα κλοπής χαλκού και άλλων ηλεκτρολογικών υλικών πιθανόν από οργανωμένες συμμορίες κακοποιών προκαλούν επαναλαμβανόμενα προβλήματα φωτισμού στον περιφερειακό δρόμο. Σύμφωνα με ιθύνοντες της αρμόδιας διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ μετά τη χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης από την περίοδο του καλοκαιριού σημειώθηκαν τρία περιστατικά κλοπής καλωδίων, πολλά από τα οποία εκτός από χαλκό περιείχαν και αλουμίνιο.

 

Τα υλικά από αλουμίνιο επιλέγονται, προκειμένου να αποτραπούν οι κλοπές, καθώς είναι σχετικά ευτελές υλικό, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τις συμμορίες. Αποτέλεσμα ήταν να βυθιστεί εκ νέου στο σκοτάδι το τμήμα μετά τα Κωνσταντινοπουλίτικα (από την αερογέφυρα) μέχρι και τον κόμβο Κατσιμίδη (K9), που οδηγεί στο Καυταντζόγλειο. Επίσης χωρίς φώτα έμεινε τμήμα του δρόμου κοντά στον Κόμβο K16 στη Λαχανογορά, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σε αυτά τα σημεία, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στ. Αβραμίδης, δεν μπορούν να αλλάξουν οι πίνακες ηλεκτροφωτισμού ούτε να αντικατασταθούν όλα τα κλοπιμαία υλικά, καθώς οι εργολαβίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 

Πηγή: Μακεδονία