Στρατιωτικός και αστυνομικός έκλεβαν κηροζίνη από τον Αραξο

Μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων που φθάνουν τα 50.000 λίτρα αφαιρούσαν τους τελευταίους οκτώ μήνες από τις εγκαταστάσεις της 116 πτέρυγας μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στον ‘Αραξο Αχαΐας, ένας 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας 46χρονος απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας 28χρονος αστυφύλακας που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες καθώς και ένας 36χρονος ιδιώτης, ο οποίος δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα, ο οποίος επίσης συνελήφθη, αφού πρώτα νόθευαν τα καύσιμα στην συνέχεια τα διακινούσαν παράνομα.

Οι προαναφερθέντες συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαίας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως προέκυψε από τις έρευνες, ο 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της πρόσβασης που είχε στο χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών, αφού ήταν χειριστής εφοδιασμού της αεροπορικής μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Ειδικότερα τους ενημέρωνε για τα μέτρα φύλαξης, όπως τις σκοπιές και τις περιπολίες που γίνονταν, ενώ τους είχε παραδώσει αντίγραφο του κλειδιού για την απασφάλιση του φρεατίου, που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα, κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, είχε αναλάβει τον ρόλο του προπομπού, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

Όσον αφορά τους ρόλους που είχαν αναλάβει, ο 46χρονος, ο 36χρονος και ο 28χρονος προέκυψε ότι, χρησιμοποιούσαν δύο ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου ιδιώτη, με τα οποία μετέβαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της αεροπορικής μονάδας και, με τη μέθοδο της μετάγγισης, αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας, αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων, μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.

Η Αστυνομία αξιοποιώντας στοιχεία που είχε πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μεγάλη επιχείρηση κατά την διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν τα μέλη του κυκλώματος να μεταφέρουν, 1.610 λίτρα κηροζίνης, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της 116 πτέρυγας μάχης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες, οχήματα και χώρους επαγγελματικής δραστηριότητας των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν στην λυόμενη αγροικία του 36χρονου και του 28χρονου αστυνομικού σε περιοχή της Αχαΐας, υπόγεια δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων που περιείχε υπολείμματα κηροζίνης.

Επίσης στην οικία του 46χρονου και 28χρονου, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας, βρέθηκαν πέντε κινητές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων εκ των οποίων οι τέσσερις περιείχαν ποσότητες κηροζίνης.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυφύλακας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.