Θεοδωράκης: Σαμαράς και Τσίπρας προτιμούν τους μονόλογους – ζήτησε debate

«Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη και θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή», τόνισε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα είναι “ντροπή” για τη Δημοκρατία να αναδειχθεί τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Ο κ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως καταλογίζει «ασάφεια θέσεων» στο Ποτάμι, όταν το ίδιο το κόμμα «δεν γνωρίζει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή το καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απάντηση στην ερώτηση πού θα βρουν κονδύλια για να πληρώσουν ομόλογα, μισθούς και συντάξεις,αν “τα σπάσουν” με τους δανειστές, και παρατήρησε: “Μουρμουρίζουν μόνο κάτι για καταθέσεις, αλλά οι καταθέσεις δεν είναι για να βγάζουν τους πολιτικούς από τα αδιέξοδα. Κούρεμα και φορολόγηση των καταθέσεων το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει”.

Στην ερώτηση αν μετά τις εκλογές το Ποτάμι θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. απάντησε ούτε το ένα κόμμα, ούτε το άλλο, αλλά θα στηρίξει την Ελλάδα, αν υπάρχει ανάγκη, θα γίνει ο καταλύτης της συνεννόησης. Το Ποτάμι δεν διεκδικεί κυβερνητικές καρέκλες, αλλά επιδιώκει να είναι δυνατό στη Βουλή για να αποτρέψει την κατάληψη κυβερνητικών και κρατικών θέσεων από κομματικούς και να τοποθετηθούν άξιοι και έντιμοι. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνιέται πλέον από κομματικές παρέες. Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει ούτε την παράταση, ούτε την ανασύσταση ενός νέου κομματικού κράτους. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες, ούτε με Μπαλτάκους”, επισήμανε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι για ολόκληρες δεκαετίες που κυβέρνησαν “δεν εφάρμοσαν ούτε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, κρατήθηκαν στην εξουσία με υποσχέσεις και ρουσφέτια και”άφησαν τη χώρα να πέσει στον γκρεμό”.

Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εξαπέλυσε βολές εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους στα Πανεπιστήμια.

“Είχαμε κομματικούς στρατούς στα Πανεπιστήμια, τώρα έχουμε και κομματικούς πρυτάνεις”, είπε και σημείωσε: “Κάποιοι που πάλευαν για την αυτονομία των ΑΕΙ τα παράτησαν λίγους μήνες μετά την εκλογή τους για να μπουν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και πανεπιστημιακοί που αγωνίζονταν κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ τώρα διδάσκουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και διαγκωνίζονται για το ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ”.

Για το μεταναστευτικό είπε «όχι στον φόβο» του κ. Σαμαρά και όχι στα “ανοιχτά σύνορα” του κ. Τσίπρα. Ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με κλειστά σύνορα, ευρωπαϊκό άσυλο για τους πρόσφυγες και δικαιώματα για τους μετανάστες.

Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να είναι ισχυρός και όχι “από τα αζήτητα”, όπως είπε, και τόνισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμπράξει στον εξευτελισμό του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα τους κάλεσε σε νέου σε ντιμπέϊτ και τους κατηγόρησε ότι προτιμούν τους μονολόγους.

Ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε σε όσους από το “παλιό σύστημα” βλέπουν με επιφύλαξη ή καχυποψία το Ποτάμι και υπογράμμισε: “Μη φοβάστε το Ποτάμι. Αυτό που βλέπετε είμαστε”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε αρθρογραφία των εφημερίδων “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, σύμφωνα με την οποία το Ποτάμι “ξεφουσκώνει” ή είναι “ασπόνδυλο σώμα”. “Την απάντηση τη δίνει κάθε μέρα ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε εφημερίδες, δεν έχουμε κανάλια, στις ειδήσεις εμφανιζόμαστε για κάποια δευτερόλεπτα, αλλά είμαστε εδώ, παρόντες και δυνατοί. Το Ποτάμι θα παραμείνει ποτάμι και δεν θα γίνει λίμνη”.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο κινηματοθέατρο “Ολύμπιον” παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και οι υποψήφιοι βουλευτές από την Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια.