Χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα, περιφερειακά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

«Αγριεύει» ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ήδη, χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια», στο Σέλι, στο Ανήλιο Μετσόβου, στη Βασιλίτσα, αλλά και στο Πισοδέρι.

Στους -6 βαθμούς καταγράφηκε η θερμοκρασία στα 2.090 μέτρα υψόμετρο στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Στα «3-5 Πηγάδια» γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου λειτουργεί το baby lift.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με βροχή και υγρασία από 85% – 87% ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, αλλά και στον Πολύγυρο, ενώ βροχερός είναι ο καιρός, με τη θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά.

 

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί και στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη, ενώ χιόνι έριξε και στην Έδεσσα με βροχή και υγρασία 87% είναι η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Καστοριά χιονίζει, όπως και σε ορεινές περιοχές του νομού Φλώρινας μέχρι πρόσφατα και στα ορεινά του νομού Κοζάνης ενώ στα Γρεβενά έχει σταματήσει η χιονόπτωση.

Από σήμερα Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει βουτιά -από τα βόρεια προς τα νότια. Χιόνια αναμένεται να πέσουν το βράδυ και στην Πάρνηθα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη και την Τετάρτη θα  είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7-8, ίσως και 9 μποφόρ, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο ισχυρός παγετός στα βόρεια και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

 

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου (από το 19,5 χλμ έως το 26 χλμ στο χιονοδρομικό κέντρο), στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκη – Βέροια – Κοζάνη (μέσω Καστανιάς από το 89 χλμ. μέχρι τα όρια με το νομό Κοζάνης στο 98,3 χλμ.), στη δημοτική οδό Νάουσας με 3-5 Πηγάδια (από το 10 χλμ. έως το 17 χλμ.), στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου (από το 15 χλμ μέχρι το 20 χλμ.) και στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (από 16 χλμ. προς 25 χλμ.). Επίσης λόγω παγετού η επαρχιακή οδός Καστανερής – Μεγάλων Λιβαδίων στο δήμο Παιονίας χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες.