Χρυσώσαμε τις τράπεζες για να αρπάξουν τα σπίτια μας

Το ξεπούλημα της ιδιωτικής περιουσίας και τη δημιουργία εκατομμυρίων αστέγων και μιας πάμπτωχης κοινωνίας που θα είναι έρμαιο κάθε λαδέμπορα ξεκινούν οι τράπεζες με το πρόσχημα των κόκκινων δανείων, παρότι δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, αφού ήδη τις έχουμε χρυσώσει πολλές φορές τόσο εμείς οι δανειολήπτες και φορολογούμενοι, όσο και οι φορολογούμενοι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

 

Οι τράπεζες σύναψαν συμφωνίες με αρπακτικά της διεθνούς αγοράς για να αρπάξουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα σπίτια μας,  παρότι οι φορολογούμενοι τις χρυσώσαμε τέσσερις φορές επί Μνημονίου με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και το κούρεμα των ομολόγων (σκάνδαλο PSI) και τα δάνεια της Τρόικας κατέληξαν στα θησαυροφυλάκιά τους ώστε πλέον ουσιαστικά να μην έχουν πάθει καμία ζημιά από τα «κόκκινα» δάνεια και ας ισχυρίζονται το αντίθετο.

 

Αντιμέτωποι με μια πιο σκληρή πραγματικότητα από ότι σήμερα θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2015 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι Έλληνες δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς πλέον η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, γνωστές σαν «γύπες» ή «αρπακτικά» τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με «κόκκινα» δάνεια.

 

Η κίνηση των ελληνικών τραπεζών ήταν αναμενόμενη μετά από τη θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε ο σχεδιαζόμενος νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που επιχείρησε να προωθήσει η κυβέρνηση κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες προς εφαρμογή στη σκιά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

 

Οι αλλαγές στον Κώδικα καθιστούσαν τους δανειολήπτες ανίσχυρους απέναντι στις τράπεζες και τους δικαστικούς επιμελητές… μεσίτες των αρπακτικών.

 

Με την κοινωνία σε αναβρασμό και τη σθεναρή αντίστασή της στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι τραπεζίτες αφήνουν στους πολιτικούς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πρόωρες εκλογές και παίρνουν πάνω τους τον σφετερισμό και το ξεπούλημα των περιουσιών των Ελλήνων στους ξένους κερδοσκόπους που σκηνοθέτησαν την κρίση στην Ελλάδα. Ετσι, ακολουθώντας τις παράνομες διεθνείς πρακτικές, παραδίδουν βορά στους γύπες των αγορών την είσπραξη των δανείων με καθυστέρηση.

 

Η περίοδος είναι η πλέον πρόσφορη για τους γύπες – φίλους των golden boys των τραπεζών.

 

Λίγο πριν σκάσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά ακόμη και κάτω από το 50% της αξίας τους προ Μνημονίου και χωρίς προστασία από πλειστηριασμούς, οι τράπεζες αναθέτουν στα «αρπακτικά» των αγορών τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν π.χ. ένα δάνειο 200.000 ευρώ για ένα κομμάτι ψωμί δηλαδή με αναλογία 20-25 σεντς του ευρώ έναντι ενός ευρώ ή και λιγότερο και ας διατείνονται τα παπαγαλάκια των τραπεζών ότι πλέον τα υποτιθέμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλείνουν συμφωνίες τύπου 50-60 σεντς του ευρώ έναντι ενός ευρώ.
 

Τα deals των εντόπιων και εισαγόμενων αρπακτικών

 

Ήδη πριν αλλάξει ο χρόνος και ξεκινήσει από 1/1/2015 η εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς, η Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν με διαφορά μιας εβδομάδας τη συνεργασία τους με αμερικανικά «distress funds», στοχεύοντας να αποτινάξουν από πάνω τους «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για εταιρίες offshore που ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες και κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους, και εισπράττουν χρήματα που δεν φαίνεται πουθενά ότι τα παραδίδουν κατόπιν στις τράπεζες με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην φορολογούνται και επομένως να φοροδιαφεύγουν. , 

 

Η ανάθεση της είσπραξης των καθυστερούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδεικνύεται έτσι στο νέο μεγάλο colpo grosso τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Λίγες ημέρες μετά ττη συμφωνία της Πειραιώς με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία «KKR» για τη μεταβίβαση επιχειρηματικών δανείων και μετοχών αξίας 1,2 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτικά σχήματα, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της αμερικανοϊσπανικής Aktua Soluciones Financieras, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στη διαλυμένη από τους πλειστηριασμούς και τα χρέη αγορά της Ισπανίας. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζονται να επισημοποιήσουν τις συμφωνίες τους με άλλους γύπες που προτείνουν συνεργασία.

 

Θα ξεσπιτώνουν ηλικιωμένες με τη συνδρομή της αστυνομίας;

 

Η επόμενη μέρα που ξημερώνει για τους δανειολήπτες στην Ελλάδα, ενδεχομένως να μοιάζει περισσότερο με εκείνη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και λίγα χρόνια πριν στις ΗΠΑ, όπου τα απλήρωτα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πωλούνταν ή μεταβιβάζονταν σωρηδόν σε «εξειδικευμένες» εταιρείες-«αρπακτικά», οι οποίες αναλάμβαναν τις εισπράξεις, τις ρυθμίσεις, τους πλειστηριασμούς και τις επαφές με τους δανειολήπτες, έχοντας ως στόχο να κερδίσουν είτε από την -με κάθε τρόπο αποπληρωμή- μέρους των δανείων, είτε από την πώληση τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων στις αγορές, είτε από την «αξιοποίηση» του αποθέματος των ακινήτων που θα περάσουν στον έλεγχό τους.

 

Ηδη, στην Ισπανία έχει δημιουργηθεί κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έπειτα από φρικτές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με γεράκια να ξεσπιτώνουν ηλικιωμένες και αστυνομικούς κατόπιν εισαγγελικής εντολής και τραπεζικού αιτήματος να προσπαθούν να προστατέψουν τα γεράκια από το εξαγριωμένο πλήθος αλληλέγγυων στις ηλικιωμένες και να προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις διαμαρτυρόμενων. 

 

Η εμπειρία από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδειξε ότι όσο εύκολο είναι να γίνουν «κουρέματα» στα δάνεια που εξαγοράζονται από τους γύπες για ένα κομμάτι ψωμί στο 20% ή το 30% της αξίας τους, άλλο τόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν στρατιές αστέγων και εξαθλιωμένων ανθρώπων, που από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στους τοκογλυφικούς όρους των τραπεζών.

 

Ανάλογα με τον τρόπο που οι ελληνικές τράπεζες και οι ξένοι συνεργάτες τους θα επιλέξουν να διαχειριστούν το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών και στη χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια τελεί σχεδόν υπό την αποκλειστική προστασία του Νόμου Κατσέλη, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 100.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άνεργοι και χαμηλόμισθοι, για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.καταναλωτικών δανείων εντός ή εκτός δικαστηρίων, θα κριθεί όχι μόνο η οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η ίδια η κοινωνική συνοχή 

 

Πρώτα εκκαθάριση του δανείου και μετά ρύθμιση

 

Για τις τράπεζες, η κοινωνική έκρηξη δεν έχει καμία απολύτως σημασία, παρά μόνο να υπερσυσσωρεύσουν κέρδη στα ταμεία τους για να παραμείνουν ανθεκτικές σε ένα υποτιθέμενο πιστωτικό επεισόδιο που προς το παρόν δεν έπληξε αυτές αλλά εδώ και τρία χρόνια πλήττει τους φτωχότερους Ελληνες πολίτες και τους οδηγεί αρχικά στην ανεργία ή στη μείωση των εισοδημάτων τους και τελικά στην απελπισία όχι μόνο μέσω της τραπεζοεεισπρακτικής πολιτικής αλλά και της φορομπηχτικής πολιτικής. 

 

Η συμφωνία τραπεζών-αρπακτικών με λεία την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών καθιστά πιο επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα που επί χρόνια διατυπώνει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος να προηγηθεί η εκκαθάριση του δανείου του οφειλέτη και μετά να προχωρούν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, οι οποίες θα είναι πραγματικές ρυθμίσεις, στις οποίες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι δανειολήπτες και όχι άλλο ένα εργαλείο βασανισμού στην αποθήκη πυρομαχικών των τραπεζών.

 

Με μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και έναν προσεκτικό υπολογισμό καταλήγει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα την κρίση των τραπεζών την χρυσοπλήρωσαν -πριν ακόμη ξεσπάσει- οι Ελληνες φορολογούμενοι και δανειολήπτες καθώς και οι φορολογούμενοι και δανειολήπτες στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. 

 

Πρώτον: Οι τράπεζες έχουν προσθέσει παρανόμως τουλάχιστον 15 τοκογλυφικούς όρους στις δανειακές συμβάσεις και με βάση αυτούς αποδεικνύεται με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς ότι οι δανειολήπτες πλήρωσαν πολύ περισσότερα από το ποσό του δανείου που έλαβαν και μάλιστα σε παράνομους τόκους και λοιπά. 

 

Δεύτερον: Τρεις φορές ο Ελληνας φορολογούμενος χρυσοπλήρωσε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην περίοδο του Μνημονίου -για να μην θυμηθούμε πόσα πλήρωσε για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επί θητείας Κωσταντίνου Σημίτη και Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία- με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταστούν πανίσχυρες και οι πολίτες να φτωχοποιηθούν. 

Ολοι θυμόμαστε τα τουλάχιστον 254 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί κατά καιρούς στις τράπεζες για να καλύψουν τη χασούρα τους. Αυτό ονομάζεται «ανακεφαλαιοποίηση». Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό: να καταλήγουν σε αυτό τα χρήματα που οι φορομπηχτικές κυβερνήσεις αφαιμάζουν μέσω της υπερφορολόγησης από τους πολίτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης. 

 

Τρίτον: Οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί φρόντισαν ώστε όλα τα δάνεια από την τρόικα να καταλήξουν στα δικά τους χέρια και όχι στους πολίτες. Ετσι, τα υποτιθέμενα ποσά που η Ελλάδα χρωστά στην τρόικα, στην πραγματικότητα τα χρωστάνε οι τράπεζες και αυτά δεν τα χρωστάνε στην τρόικα, αλλά στους λαούς των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης. 

 

Τέταρτον: Με το κούρεμα των ομολόγων (σκάνδαλο PSI) εμπνεύσεως του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, όλοι οι μικροκαταθέτες ζημιώθηκαν αλλά οι τράπεζες ενισχύθηκαν και επιπλέον εισπράττουν για αυτές χρήματα που υποτίθεται ότι οφείλονται στο κράτος. 

 

Πέμπτον: Με τις εταιρίες-γεράκια οι τράπεζες φοροδιαφεύγουν, διότι αυτές οι εταιρίες εισπράττουν για λογαριασμό τους τις οφειλές. Επομένως, λογιστικά φαίνεται ότι η τράπεζα δεν εισπράττει και επομένως δεν φορολογείται. Πεντακάθαρα κέρδη λοιπόν, αισχροκέρδεια και πληρωμή για δεύτερη φορά των ήδη πληρωμένων δανείων. Για αυτό το λόγο, οι τράπεζες προχωρούν στη σύναψη συνεργασιών με τα αρπακτικά ώστε να βασανίζουν μέχρι τέλους τον δανειολήπτη και πέρα από τα χρήματά που του αρπάζουν στο τέλος να του αρπάζουν και το σπίτι. 

 

 

Οδηγίες προστασίας από τα αρπακτικά

 

Ο Σύλλογός Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει καταστήσει σαφές ότι πολλά από τα κόκκινα δάνεια είναι ήδη εξοφλημένα από τους φόρους που πλήρωσαν οι πολίτες.

 

Οπότε προσοχή: 

 

Αν τυχόν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτές τις εταιρίες ειδικού σκοπού τότε ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 

1. Μην κινήσετε σε καμία περίπτωση τον λογαριασμό χρέους, δηλαδή μην κάνετε καμία κατάθεση γιατί θα είναι σαν να παραδέχεστε άνευ όρων την οφειλή. 

2. Ζητήστε την σύμβαση του δανείου. Αν δεν υπάρχει, δεν θα σας ενοχλήσουν ξανά. 

3. Ελέγξτε πριν από πόσα χρόνια έχει συναχθεί το δάνειο ή η κάρτα ή η οφειλή σας και ποια ήταν η τελευταία κατάθεσή σας στον λογαριασμό χρέους. Ζητήστε βεβαίωση οφειλών από την τράπεζα ή όπως τα λένε και οι ίδιες statements. Αν το ποσό της οφειλής είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ και ο λογαριασμός χρέους έχει να κινηθεί για πάνω από δέκα χρόνια, τότε το χρέος σας έχει παραγραφεί και δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση από εσάς. Μια απλή ενημέρωση από τον Τειρεσία θα σας ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι χρέος. 

4. Αν τελικά το χρέος υπάρχει

α) ζητήστε να έρθετε σε επαφή μαζί τους για να σας δείξουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την οφειλή σας. Προσκομίστε όποιο ελαφρυντικό στοιχείο (κάρτα ανεργίας, βεβαίωση ασθενείας) έχετε στη διάθεσή σας και μπορεί να σας εξασφαλίσει τη μέγιστη μείωση. Αποφύγετε να βάλετε σε πολλές δόσεις την αποπληρωμή, αν είναι οικονομικά εφικτό, γιατί αυτοί επιδιώκουν να σας έχουν «πελάτες» για χρόνια. 

β) ελέγξτε αν μπορείτε να υπαχθείτε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

5. Οταν κι εφόσον κλείσετε την οφειλή ζητήστε οπωσδήποτε την εξοφλητική. 

6. Αν δεν είστε σε θέση να καταβάλλετε ούτε την ελάχιστη τω δόσεων ελάτε σε επαφή με επιτροπές που ασχολούνται με θέματα προστασίας του οφειλέτη η διαδικτυακά με κινήσεις εναντίον των τραπεζών. 

7. Ελέγξτε την προσημείωσή σας στο Υποθηκοφυλάκειο και δείτε αν έχει εκχωρηθεί ή όχι. 

8. Αν το χρέος δεν είναι δικό σας αλλά κάποιου συγγενικού σας προσώπου προχωρήστε σε αποποίηση κληρονομιάς για να μην φορτωθείτε με βάρη που δεν σας ανήκουν. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr