ΥΠΕΞ Ιράν: Οι ΗΠΑ επιλέγουν το μονοπάτι του πολέμου και της αιματοχυσίας

Αυστηρά μηνύματα προς τις ΗΠΑ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ χαρακτήρισε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί ως ορόσημο για το τέλος της παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Reuters, αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον ανώτατο διπλωμάτη του Ιράν, την οποία είχε ζητήσει για να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή τη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε, για μια ακόμη φορά, την πεποίθησή του ότι το Ιράν δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

ΥΠΕΞ Ιράν: Η Ουάσινγκτον θα λάβει την απάντησή της στον κατάλληλο χρόνο
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, νωρίς το πρωί της Τρίτης, υποστήριξε ότι οι λάθος υπολογισμοί των ΗΠΑ «προκάλεσαν αστάθεια στην περιοχή» και πως ο μόνος δρόμος για να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή είναι «ο διάλογος και η αλληλοκατανόηση».

Κατά την ίδια πηγή, ο Ιρανός αξιωματούχος κάλεσε σε διάλογο και συνεργασία όλες τις χώρες του Κόλπου και υπογράμμισε ότι «η Ουάσινγκτον θα λάβει την απάντησή της για το θράσος και τις “παλαβομάρες” της στον κατάλληλο χρόνο».

Καταλήγοντας, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σημείωσε ότι «το μονοπάτι που οι ΗΠΑ επιλέγουν για την περιοχή είναι αυτό του πολέμου και της αιματοχυσίας».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ypex-iran-oi-ipa-epilegoyn-monopati-toy-polemoy