Υπουργός Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα των Η.Π.Α. Eric Holder είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια στην Ουάσιγκτον.

 

Ο κ. Holder επισήμανε πως η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα και ένας πραγματικός σύμμαχος των Η.Π.Α. σε μια ολοένα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Επιπλέον, ζήτησε τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων ασφάλειας όπως το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) και των ξένων μαχητών.

 

Ο Eric Holder συνεχάρη τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης εκφράζοντας την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες συλλήψεις σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία και ζήτησε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα συγχαρητήρια των Η.Π.Α. για την επιτυχή Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας με τη σειρά του εξέφρασε ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών και επεσήμανε την αξιοσημείωτη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως, δε, του οικονομικού, τονίζοντας παράλληλα πως η ασφάλεια της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα. Δήλωσε, επίσης, πως είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα μια σταθερή κι ασφαλής χώρα.

 

Στο Λευκό Οίκο, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α., κ.κ. Charlie Cupchin και Avery Alpha, με τα οποία αντάλλαξε απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.

 

Η επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε στο State Department και τη συνάντηση με τη Συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, Πρέσβυ κα Tina Kaidanow.

 

Η Πρέσβυς τόνισε την επιτακτική ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών με την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών όπως η Interpol και το σύστημα Σένγκεν.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Η.Π.Α. και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται.